Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Macaristan'a, son 24 saatte bin 60 sığınmacının sınıra çekilen dikenli telleri aşarak girmeye çalıştığı açıklandı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, Macaristan'a son 24 saatte bin 60 sığınmacının sınırdaki tel örgüleri aşarak girmeye çalıştığını belirtti.

Bakondi, Macar kamu televizyonu M1'e yaptığı açıklamada son 24 saatte Macaristan'a bin 60 sığınmacının sınırdaki tel örgüleri aşarak girmeye çalıştığını, bunlardan 870'inin güvenlik güçlerince engellendiğini, 190'ının ise tel örgüleri aşmayı başardığını söyledi.

Macaristan'ın sığınmacılar konusunda yeni düzenlemeler yaptığını da belirten Bakondi, ''Yürürlüğe giren yeni sınır kontrol sisteminin caydırıcı gücü olacaktır. Çünkü yasa dışı sığınmacılar da denemelerinin boşuna olduğunu her halükarda yakalanacaklarını göreceklerdir.'' şeklinde konuştu.

Sınırdaki güvenlik güçlerinin sayısının arttırıldığını ve halihazırda yasa dışı göçe karşı 10 bin asker ve polisin sınırda görev yaptığını belirten Bakondi, ayrıca bölgede çok sayıda teknik ekipman, termal kameralar ve helikopterlerin kullanıldığını söyledi.

Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklardan biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macaristan, sınırlarını korumak kapsamında, Vişegrad Grubu'nun (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya) desteğiyle sınırlarına asker ve polis de göndermişti.

Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerindeki belirsizlik dolayısıyla, 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırarak, ülke genelinde "acil durum" kararı almıştı.

Macaristan, 3 Nisan'da sığınmacı girişini engellemek için, Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgeleri arasında yer alan, çeşitli su yolu ve sazlıklar dolayısıyla yürüyerek geçişlerin çok zor olduğu Macaristan-Sırbistan sınırındaki Kelebia'da da tel örgü çekmeye başlamıştı.

Macar hükümeti son olarak 5 Temmuz'da aldığı karar ile Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca 'derin sınır kontrolü' sistemini yürürlüğe koyup, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların o bölgeye en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler