Avrupa’daki sığınmacı krizi

Avrupa’daki sığınmacı krizi

Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki sığınmacılardan bazıları, ülkede kurulan diğer kamplara yerleşmeye başladı- Suriyeli Erkam:- "Diğer kamplarda daha az insan var. Yemek sıkıntısı yok. Annem engelli ve yeterli derecede tedavi görmedi. Yetkililer gelip bi

POLİKASTRO/İDOMENİ (AA) - Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni'deki kampta sınırın açılması için bekleyen sığınmacılardan bazıları, Yunanistan tarafından kurulan diğer kamplara yerleşmeye başladı.

İdomeni'de görevli yardım kuruluşları temsilcileri, kampta kalan sığınmacıların sayısının artmasıyla birlikte ihtiyaçlarının karşılanmasında zorluk yaşandığını belirterek, diğer kamplara gitmeyi kabul eden sığınmacılardan her gün yaklaşık 100 kişinin otobüslerle götürüleceğini bildirdi.

İdomeni'den yola çıkan Suriyeli sığınmacı Celil Akrani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selanik'te bulunan kampa gitmeyi kabul ettiğini ifade ederek, "Daha iyi koşullarda yaşayabilmek için başka kampa gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Suriyeli Hanif Erkam ise İdomeni'deki kampta "rahat" olmadıklarını söyleyerek, "Diğer kamplarda daha az insan var. Yemek sıkıntısı yok. Annem engelli ve yeterli derecede tedavi görmedi. Yetkililer gelip bizimle konuştu. Biz de gitmeye karar verdik." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İdomeni kasabasından yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Polikastro şehrinde kurulan kampta kalan yaklaşık 3 bin 500 sığınmacı, daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı beklerken, buradaki koşullardan memnun olduklarını ifade etti.

Kampta kalan Suriyeli sığınmacı Latif Kayyum, İdomeni'de bir ay kaldıktan sonra buraya geldiğini belirterek, "Burada daha büyük çadırlar var ve yağmur yağınca çamur olmuyor. Burada yemek de yiyoruz, battaniyelerimiz var. Hava soğuk olduğunda odun ve soba da getiriyorlar." dedi.

- İdomeni'deki bekleyiş sürüyor

İdomeni'deki kampta kalmaya devam eden Iraklı sığınmacı İdicanan Menfagi, sınırların açılmaması durumunda "başka yollar" deneyeceğini ifade ederek, ‘’Irak’ta, Suriye’de, bizim geldiğimiz bölgede sürekli savaş oluyor, sürekli bombalar patlıyordu. Orada korkmadım, burada da korkmuyorum. Başka kampa gitmek istemiyorum. Bir yolunu bulup sınırı geçeceğim." diye konuştu.

İsmini açıklamak istemeyen Suriyeli bir sığınmacı da Makedonya sınırını geçmek için 400 avro ödediğini iddia ederek, buradan Sırbistan'a ulaşmak için 500 avro daha ödeyeceğini ileri sürdü.

Bu arada, Yunanistan-Makedonya sınırının 12 Mart'ta kapatılmasının ardından yollarına devam etmek için burada bekleyen sığınmacılar, aynı zamanda kamplardaki yaşam koşullarıyla da mücadele ediyor. Kampta kalan on binin üzerinde sığınmacı gıda, sağlık yardımı ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için uzun süre sıra bekliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler