Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

AB Komisyonu, sığınmacının girdiği ilk AB ülkesinde başvuru yapmasını gerekli kılan Dublin Sözleşmesi'nin rafa kaldırılması için harekete geçti

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sığınma başvurularında üye ülkelerin nasıl bir işlem yapacağını düzenleyen Dublin Sözleşmesi ile ilgili geniş kapsamlı iki yeni teklif sundu.

AB Komisyonunun ilk teklifinde, sığınmacının girdiği ilk AB ülkesinde başvuru yapmasını gerekli kılan Dublin Sözleşmesi'nin tamamen rafa kaldırılması öngörülüyor. Buna göre, sığınmacılar ülkelerin nüfusu, işsizlik oranı ve gelir durumuna göre üye devletlere dağıtılacak. Ancak bu teklife, özellikle Doğu Avrupa ülkelerin karşı çıkması bekleniyor.

Diğer teklife göre ise sözleşme uygulamada kalacak ancak sığınmacıların ilk giriş yaptığı ülkelerin gerek duyması halinde geçici bir süreyle sığınmacılar diğer ülkelere dağıtılacak. Ancak özellikle çok sayıda sığınmacının giriş yaptığı Yunanistan ve İtalya, geçici değil daimi bir dağıtım mekanizması kurulmasını istiyor.

AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, açıklamasında, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını belirterek "Değişik ulusal yaklaşımlar, düzensiz göçü daha da artırırken, devam eden krizle Dublin kuralları birkaç üye devlete çok fazla sorumluluk yükledi" dedi.

Dublin Sözleşmesi'nde değişiklik, çok sayıda sığınmacının ilk girdikleri AB ülkeleri olan İtalya ve Yunanistan yerine, Almanya ve İsveç gibi diğer ülkelerde başvuru yapmasının ardından gündeme geldi. Ülkelerin sığınmacıları kayıt altına almadan komşu ülkelere gitmelerine izin vermesi, bazı üye devletlerin serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nı geçici süreyle askıya almasına yol açtı.

Uluslararası Göç Örgütüne göre, 2015'te bir milyonda fazla sığınmacı AB ülkelerine girdi, bu sayı bu yılın ilk 3 ayında 172 bini geçti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :