Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Slovakya Başbakanı Fico ile Makedonya İçişleri Bakanı Spasovski Yunanistan sınırı yakındaki sığınmacı kampını ziyaret etti- Fico: "Sığınmacı kriziyle ilgili büyük bir tedirginlik mevcut"

GEVGELİ (AA) - Slovakya Başbakanı Robet Fico, Makedonya'daki temasları kapsamında Yunanistan sınırındaki Gevgeli kasabasında bulunan sığınmacı kampını ziyaret etti.

Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ile Slovakya İçişleri Bakanı Robert Kalinak'ın da hazır bulunduğu ziyaretin ardından heyet, Makedonya-Yunanistan sınırındaki geçiş noktasında incelemelerde bulundu.

Geçiş noktasında gazetecilere açıklamada bulunan Makedonya İçişleri Bakanı Spasovski, ülkeye kabul edilecek sığınmacı sayısı konusunda Balkan rotasındaki diğer ülkelere göre hareket ettiklerini ve ülkeden çıkan sığınmacı kadarının Yunanistan'dan girişine izin verdiklerini anımsattı.

Sığınmacı krizinin ülkelerin tek başına değil, AB ile işbirliği içerisinde aşılabilecek bir kriz olduğunu vurgulayan Spasovski, sınırın Yunanistan tarafında 10 bine yakın sığınmacı beklemesine karşın Gevgeli'deki kampın neredeyse boş olmasına ilişkin şunları kaydetti:

"Ülkemizin kuzeyinde tamamen dolu durumda olan ve Sırbistan'ın kabul etmediği sığınmacıların yerleştirildiği kampımız var. Önceliğimiz sığınmacılara insani muamele sağlamanın yanında, ülkemizin güvenlik ve istikrarını korumak için Makedonya vatandaşlarını ve polisini de korumaktır. Makedonya'ya girmek isteyen sığınmacıların durumunu anlayışla karşılıyorum ancak polise neden saldırdıklarına anlam veremiyorum."

Üye ülke olmamalarına rağmen AB'nin sığınmacı krizi konusundaki kararlarına saygı duyacaklarını kaydeden Spasovski, "Ülkemiz şu an büyük bir siyasi kriz yaşıyor. Aynı zamanda sığınmacı kriziyle de karşı karşıyayız. Büyük bir mücadele veriyoruz ama bunu tek başımıza çözemeyiz" dedi.

Slovakya Başbakanı Fico da sığınmacı kriziyle mücadelede Makedonya'ya personel, teknik destek ve diğer ihtiyaçları konusunda yardım etmeyi sürdüreceklerini belirterek, bugünden itibaren 20 Slovak polisinin Makedon meslektaşlarına yardım etmek üzere bölgede görev yapacağını, ihtiyaç duyulması durumunda bu sayının arttırılabileceğini kaydetti.

Pazartesi günü sığınmacı kriziyle ilgili bir AB zirvesi düzenleneceğini söyleyen Fico, "Sığınmacı kriziyle ilgili büyük bir tedirginlik mevcut. Hepimiz Avrupa'nın çözümlerini benimsememiz gerektiğine inanıyoruz ancak kimi zaman Avrupa'nın çözümlerinin işe yaramadığını, işlevselliğini yitirdiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Avrupa'daki sığınmacı krizi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :