Avrasya Tüneli Açılış Töreni

Avrasya Tüneli Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1 )- "(Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un silahlı saldırıda öldürülmesi) Suriye başta olmak üzere, Rusya ile giderek genişleyen iş birliği alanlarımızın bu saldırıdan etkilenmeyeceği konusunda sayın Putin ile anlayış birliği iç

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili, "Suriye başta olmak üzere, Rusya ile giderek genişleyen iş birliği alanlarımızın bu saldırıdan etkilenmeyeceği konusunda sayın Putin ile anlayış birliği içindeyiz. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına, zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Erdoğan, Avrasya Tüneli Açılış Törenindeki konuşmasına başladığı sırada, vatandaşların "İdam isteriz" gibi sloganlar atması üzerine egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyledi.

"Bu konuda sizin dediğiniz doğrudur. Millet ne istiyorsa odur. Gerisi teferruattır." diyen Erdoğan, açılışını yaptıkları ve ismini Avrasya Tüneli olarak belirledikleri İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesinin, ülkeye, millete, Avrupa ve Asya kıtalarına hayırlı olması dileğinde bulundu.

İki kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir ülkenin, aynı zamanda bir şehrin mensupları olduklarını ifade eden Erdoğan, bu şehrin, uğruna birçok şeyler feda edilebilecek bir şehir olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, onun için bu şehre aşık olduklarını dile getirerek, "Bu projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurumlarımızı, bakanlığımızı, yüklenici ve işletmeci şirketleri, mimar, mühendis, işçisine kadar, inşasında çalışan herkesi tebrik ediyorum. Temelini Asya yakasında atmıştık. Rabbime hamdolsun açılışını Avrupa yakasında yapıyoruz. Bu ne mutluluk." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, sözlerinin başında dün Ankara'da alçakça bir saldırıda hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un ölümünden duyduğu üzüntüyü bir kez daha tekrarlamak istediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerçekten bir diplomat olarak takdir ettiğim bir arkadaştı. Bir hafta kadar önce Tataristan Cumhurbaşkanını yanıma getirmişti, birlikteydiler. Birlikte bazı değerlendirmeleri yapmıştık ve sıcak, sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı o suikast girişimi ve neticesi gerçekten üzüntü vericiydi. Şahsım, milletim adına şiddetle telin ediyorum, lanetliyorum. Devlet Başkanı sayın Putin'in şahsında tüm dost Rus halkına ve müteveffa Karlov'un ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Dün akşam olayın hemen ardından sayın Putin'i arayarak, şahsım ve milletim adına olaydan duyduğumuz derin elemi kendisine bizzat ilettim. Kendisiyle bu kalleş saldırının, Türk-Rus ilişkilerine yönelik açık bir provokasyon olduğu konusunda hem fikiriz. Güvenlik güçlerimiz ve yargımız, olayı tüm yönleriyle araştıracak ve gerçekleri ortaya çıkaracaktır."

Erdoğan, Rusya ile ortak bir soruşturma komisyonu kurarak, şu anda çalışmalara başladıklarını ve heyetlerinin çalıştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye başta olmak üzere, Rusya ile giderek genişleyen iş birliği alanlarımızın bu saldırıdan etkilenmeyeceği konusunda sayın Putin ile anlayış birliği içindeyiz. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına, zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :