Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5)- "Bizim aslında suyumuz çok fazla değil. Ama buna rağmen sular akardı, denizle buluşurdu. Ve o zaman biz de bir söz üretilmişti. Neydi bu söz biliyor musun? 'Su akar, Türk bakar.' Dedik ki, bu böyle olmaz. Şimdi bunu değiştirdik

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim aslında suyumuz çok fazla değil. Ama buna rağmen sular akardı, denizle buluşurdu. Ve o zaman biz de bir söz üretilmişti. Neydi bu söz biliyor musun? 'Su akar, Türk bakar.' Dedik ki, bu böyle olmaz. Şimdi bunu değiştirdik. 'Su akar, Türk yapar' dedik, buna dönüştürdük. Ve yoğun bir şekilde hidroelektrik santrallere girdik" dedi.

Erdoğan, Grand Tarabya Oteli'nde, bu yıl yedincisi düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılış törenindeki konuşmasında, Türkiye'nin, G20 Dönem Başkanı olarak önceliklerini "kapsayıcılık", "uygulama" ve "yatırımlar" kavramları etrafında tanımladığını hatırlatarak, kadınların ve gençlerin zirvede yerini aldığını, adalet temasının ve KOBİ'ler konusunun öne çıkarıldığını, Çin'de yapılacak zirvede de kapsayıcılığın yerini alacağını anlattı.

Yatırımlar konusunda 2030'da 80-100 trilyon dolar arasındaki yatırımın az gelişmiş, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmesinin hedeflendiğine işaret eden Erdoğan, bunun için de kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu, bu işbirliğiyle altyapı yatırımlarının gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bunun örnekleriyle şu anda dolu. Bunları gündeme taşımış bulunuyoruz. Bu önceliklerimiz G20 ülkeleri tarafından kabul gördü ve desteklendi. G20 olarak ortak hedefimiz; güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve artık bu yılla birlikte kapsayıcı küresel büyümeyi temin etmektir" ifadelerini kullandı.

- "Esen rüzgardan enerji elde etmek önemli"

Küresel ekonomideki yavaş toparlanmanın ve finansal piyasalardaki belirsizliklerin yeni risklere işaret ettiğini aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Bu bakımdan geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz büyüme stratejilerinin uygulanmaya konulması ve küresel piyasalara güven verilmesi büyük önem taşıyor. Yine enerjiyle alakalı hiçbir şeyi boşa çıkarmamamız lazım. Bakın, esen rüzgardan enerji elde etmek önemli. Güneş, sadece bizi ısıtmamalı. Aynı zamanda onun verdiği enerjiyi de bizim her alanda değerlendirmemiz lazım. Tercümeyi arkadaşlar iyi yaparsa bir söz söyleyeceğim. Bizim aslında suyumuz çok fazla değil. Ama buna rağmen sular akardı, denizle buluşurdu. Ve o zaman biz de bir söz üretilmişti. Neydi bu söz biliyor musun? 'Su akar, Türk bakar'. Dedik ki, bu böyle olmaz. Şimdi bunu değiştirdik. 'Su akar, Türk yapar' dedik, buna dönüştürdük. Ve yoğun bir şekilde hidroelektrik santrallere girdik. Hidroelektrik santrallerle birlikte biliyorsunuz yatırımı yüklü ama işletmesi ucuz olan bir anlayış. Bunu değerlendirdik. Aynı şekilde RES'lere, rüzgar enerji santrallerine yüklendik. Şimdi güneş enerji santrallerine yükleniyoruz. Doğalgaz falan iyi güzel ama doğalgazın da bakıyorsunuz ki, eğer siz bunu kendiniz üretmiyorsanız, sizde yoksa maliyeti yüksek. Bunlar aynı zamanda yenilenebilir enerji olması nedeniyle de önem arz ediyor. O bakımdan ayrıca bir güzelliği var. Bu alanlarda bunları çoğaltmak suretiyle çok daha farklı konuma gelmiş bulunuyoruz."

Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde büyüme stratejilerinin etkin şekilde uygulanması konusunda da mutabık kalındığını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Artık 2018 yılına kadar yüzde 2,1'lik ilave büyüme hedefini yakalamak için verilen taahhütlerin uygulanmasını izleyecek bir mekanizmaya da sahibiz. Küresel alt yapı yatırımları noktasında, az önce ifade ettim. Bu adımları atacağız ve yoğun bir şekilde de üzerine üzerine bunun gideceğiz. 100 trilyon dolara kadar ulaşılabilecek hesaplar yapılıyor. Uluslararası Enerji Ajansı da 2035 yılına kadarki enerji ihtiyacını 48 trilyon dolar olarak hesaplıyor. Zirvede G20 ülkelerinin hazırladıkları kapsamlı yatırım stratejilerini tüm boyutlarıyla ele aldık."

- "Çalışmalarımızı Sahraaltı Afrika üzerinde yoğunlaştırdık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20'de, büyüme hedefine ulaşabilmek için yatırımların canlandırılabilmesi konusunda görüş birliğinin olduğunu memnuniyetle gördüklerine değinerek, yatırım ihtiyacının sadece kamu kaynaklarını kullanarak karşılanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Bunun için ısrarla kamu ile özel sektör arasında etkin işbirliğinin tesis edilmesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülkemizin dönem başkanlığında G20 tarihinde ilk defa enerji bakanlığı, yanında tarımla ilgili konularda da önemli bir adım attık. Bu da kalkınma hedefleri açısından çok çok önemliydi. G20 enerji işbirliği, ülkelerinin bu noktada ilki olan ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında yer alan enerjiye erişim konusuna yıl boyunca özel önem verdik. Özellikle aciliyetine binaen çalışmalarımızı daha çok Sahraaltı Afrika üzerinde yoğunlaştırdık. Afrika'da 1 milyar 100 milyon insan enerji yoksunu olarak yaşıyor. Buna karşı sessiz durulabilir mi? Buna karşı atmamız gereken adımlar yok mu? G20 Enerji Bakanları ve özel sektör temsilcileri ile Afrika enerji bakanlarını buluşturan, Afrika'da Enerjiye Erişim Konferansı'nı bunun için düzenledik. 2015 yılının iklim değişikliği müzakereleri bakımından kritik bir yıl olması sebebiyle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin arttırılmasını öncelikli konularımız arasına aldık. Nitekim iklim değişikliğiyle ilgili de zirvede birçok görüşmelerimiz oldu ve 30 Kasım'da da adeta final diyebileceğimiz bir toplantıyı Paris'te gerçekleştireceğiz ve bu toplantıya da inşallah katılacağız."

-  "Dünya İnsani Zirvesi'ne büyük önem veriyoruz"

Türkiye'nin 2015 yılında G20 dönem başkanlığının yanı sıra Küresel Göç ve Kalkınma Forumu, G8 gibi kuruluşların dönem başkanlıklarını da yürüttüğünü anımsatan Erdoğan, aynı şekilde BM Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yaptıklarını, önümüzdeki dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi, 2016 23. Dünya Enerji Kongresi, 2017 Dünya Petrol Kongresi gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ile değişik şehirlerde düzenlenecek ve özellikle dünyada bir ilki teşkil edecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne büyük önem verdiklerini belirterek, bu gelişmelerinin tesadüf değil, son 13 yılda kararlı bir şekilde yürütülen aktif dış politika anlayışının sonucu olduğunu aktardı.

Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türkiye ile bölgenin ve tüm dünyanın insani gelişimine, kalkınmasına, istikrarına katkı vermek için çalışmaların sürdürüleceğini ifade ederek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini, "Daha adil, daha huzurlu, daha güvenli bir dünya temennisiyle Paris'te, Ankara'da, Gaziantep'te, Beyrut'ta, dünyanın değişik yerlerinde teröre kurban olan tüm insanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralılara şifalara diliyorum. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum, sağlıcakla kalın" diyerek tamamladı.

Programa, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ve enerji dünyasının önemli isimleri katıldı.

Program sonunda tüm konuklar, sahnede toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı