Atık malzemelerden "jimmy jib" yaptı

Atık malzemelerden "jimmy jib" yaptı

Vanlı yönetmen Orhan An, film çekimlerinde kullanılmak üzere atık malzemelerden "jimmy jib" imal etti- Yönetmen An:"Boru, demir parçaları, kablo, zincir gibi atık malzemeleri evimin bahçesinde kaynak makinesiyle birleştirerek jimmy jib yaptım"

VAN (AA) - NECAT HASAR - Vanlı yönetmen Orhan Ak, çekeceği film için ihtiyaç duyduğu "jimmy jib"i (kameranın monte edildiği, terazi şeklindeki mekanik cihaz) kirasının yüksek olması nedeniyle, atık malzemeler kullanarak kendisi yaptı.

Orhan An, çektiği "Çalınan Umutlar" filminin bazı sahneleri için "jimmy jib"e ihtiyaç duydu. Önce cihazı satın almak isteyen ve bu konuda araştırma yapan An, fiyatının 15-20 bin lira arasında değiştiğini öğrenince farklı çareler düşünmeye başladı. Jimmy jib fotoğraflarını inceleyen An, sonunda cihazı yapmaya karar verdi.

Yaklaşık 15 günde, demir profil, su tesisatı boruları, otomobil parçaları ve bazı araç gereçlerle 7 metre uzayabilen aparatı yapmayı başaran An, ilk denemesini de arkadaşına çektiği kliple gerçekleştirdi.

Orhan An, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi imkanlarıyla toplum yararına filmler çektiğini söyledi.

Çektiği filmlerin setinde malzemeye ihtiyaç duyduğunu belirten An, "Bu malzemeleri batıdaki illerden temin etmek için orada bulunan ajanslarla irtibata geçiyoruz ancak bunun için istenen ücretler bana çok pahalı geldi" dedi.

Çok fazla fiyat istenince kendi cihazını yapmaya karar verdiğini dile getiren An, biraz araştırma yaptıktan sonra projeyi çizdiğini ve atık malzemelerin satıldığı yerleri dolaşarak işine yarayacak malzemeleri topladığını belirterek, "Bunları evimin bahçesinde kaynak makinesi ile birleştirdim" diye konuştu.

Daha kaliteli iş ortaya koymak için bu jimmy jib yaptığını anlatan An, "Bunu sadece filmlerde kullanmayacağım. Özelikle klip çekimleri ve aşiret düğünlerinde de kullanacağım" ifadelerini kullandı.

Orhan An, boru, demir parçaları, kablo, zincir gibi atık malzemeler kullanarak 4 bin liraya mal ettiği cihazın kolay taşınabildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Cihazımı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği portatif olması. Yaklaşık 10 dakikada söküp yine aynı sürede takarak kullanıma hazırlıyorum. Diğer jimmy jibler gibi taşınma sırasında bir taşıyıcı ya da kamyona ihtiyaç duyulmuyor. Bu cihaz, bir binek araçta rahatlıkla taşınılabiliyor."

Ulusal kanallarda yayınlanmak üzere şiir klibi çekeceklerini ve bunun için yönetmen Orhan An ile anlaştıklarını belirten şair Ahmet Zahiroğlu da An'ı tebrik ederek, "Hakikaten ayakta alkışlanacak bir işe imza atmış. Kendisini tebrik ediyorum. Artık gönül rahatlığıyla klibimizi çekebiliriz" diye konuştu.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı