Atatürk'ün Kars'a gelişinin 92. yıldönümü

Atatürk'ün Kars'a gelişinin 92. yıldönümü

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişinin 92. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı

KARS (AA) - Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişinin 92. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Etkinlikler kapsamında Valilik önünde düzenlenen törene, Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, daire, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması sonrası saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde devam eden programda konuşan Belediye Başkanı Karaçanta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, gerek Milli Mücadele dönemlerinde gerekse Cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte şehir şehir, ilçe ilçe, köy köy dolaşarak halk ile bir araya geldiğini söyledi.

Karaçanta, Atatürk'ün halk ile görüş birliği içerisinde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Atatürk, bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğini de arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılaplarının oluşumunu sağladı. Bu nedenle Atatürk'ün sık sık düzenlediği yurt gezileri, Cumhuriyetin ilk 15 yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır."

Atatürk'ün 92 yıl önce Kars'a gelişinde büyük bir coşkuyla karşıladığını aktaran Karaçanta, şunları kaydetti:

"92 yıl önce doğunun uygar kenti Kars için önem taşıyan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924'te trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Atatürk'ü, dönemin Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim Bey ve Kars halkı büyük coşkuya karşılamış, Türk Ocağı'na ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmişti. Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk istasyonu doldurmuş, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılamıştı."

Konuşmaların ardından yöresel aşıkların türküleriyle devam eden etkinlikte, "Hoş gelişler ola" oyunu gösterildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :