"Astronomi için TAKAT'imiz var"

"Astronomi için TAKAT'imiz var"

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri öğrencisi Muaz Erdem, arkadaşlarıyla kurduğu Takiyüddin Astronomi Topluluğu ile çocuklara ve gençlere astronomi ve bilimi sevdirecek etkinlik ve konferanslar düzenliyor- Topluluk üyelerinin astronomi alanında d

İSTANBUL (AA) - KAAN BURAK ŞEN - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencisi Muaz Erdem, arkadaşlarıyla kurduğu Takiyüddin Astronomi Topluluğu (TAKAT) ile düzenledikleri etkinliklerle gençlerin ilgisini astronomiye çekmeyi hedefliyor.

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, astronomiye ilgiyi arttırmak ve bu alanla ilgilenen gençlere destek olmak amacıyla 2015'te yola çıktıklarını anlattı.

Türkiye'de bulunan birçok amatör astronomi grubunun atıl olduğunu dile getiren Erdem, "Topluluğumuzun 3 ana hedefi var. Birincisi; çocuklara ve gençlere astronomi ve bilimi sevdirecek etkinlik ve konferanslar düzenlemek. İkincisi; TAKAT üyelerinin astronomi alanında daha detaylı bilgi edinmesini sağlamak. Üçüncüsü; ülkemizde ve uluslararası camiada astronomi ve uzayla ilgili projeler üretmek." diye konuştu.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'nın destekleriyle astronomi çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Muaz Erdem, "Uzay Balonu" gibi projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Erdem, topluluğun sloganının "Astronomi için TAKAT'imiz var." olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Geçmişteki Müslüman bilim adamları, gök bilimciler, nasıl gök bilimle veya bilimle ilgileniyorsa, şimdi o kesintiye uğrayan şey tekrar devam ediyor. Yani Takiyüddin ismini seçmemizin sebebi de bu. Takiyüddin bir Osmanlı gök bilimcisi ve aynı zamanda mühendis. Takiyüddin ismini seçmemizdeki ana neden; en son ve en büyük gök bilimci olması. Gerileme ondan sonra başlıyor. Biz aslında 'Takiyüddin'in bıraktığı yerden devam eden gençleriz.' anlamında bir slogana sahibiz.

TAKAT'ın Türkiye çapında 200'e yakın üyesi bulunuyor. Çeşitli kesimlerden bir sürü insan var. Polisinden memuruna, öğrencisinden akademisyenine kadar birçok kesimden üyemiz var. Hepsinin ortak yönü astronomiyi sevmeleri, astronomiye ilgi duymaları. Bunların bir kısmı astronomi ile profesyonel, bir kısmı amatör manada ilgileniyor."

Ülke çapında astronomi ile ilgili pek çok çalışma yaptıklarını anlatan Erdem, İstanbul Üniversitesi'nde Müslüman gök bilimcilerle ilgili bir resim sergisi açtıklarını, ortaokul ve ilkokul seviyesindeki öğrencilere yönelik "Güneş Saati Atölyesi" düzenlediklerini söyledi.

İlkokullarda, ortaokullarda ve liselerde astronomi ve uzay ile ilgili konularda seminerler verdiklerini dile getiren Erdem, "Aynı zamanda gözlem şenlikleri oluyor. Bu sene 3'üncüsünü düzenledik. Kahraman göktaşı yağmuru, en yoğun geçen gök taşı yağmurlarından biridir. Burada teleskoplarla gezegen ve ay gözlemi yapıldı. Aynı zamanda çıplak gözle meteor yağmuru da gözlendi." ifadelerini kullandı.

- "Ay tutulmasını Youtube'dan canlı yayınladık"

Muaz Erdem, teleskoplarla canlı yayın yaparak vatandaşların astronomiye ilgisini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Son parçalı Ay tutulmasını Youtube'dan canlı yayınladıklarını ve bunun 20 bine yakın kişi tarafından izlediğini belirten Erdem, "Bu Ay tutulması sırasında çektiğimiz bir görüntü oldu. Tutulma sırasında Ay'ın önünden uçak geçti. Çok hoş bir görüntü oldu. Canlı yayındayken oldu bu. Bu görüntüyü NASA'ya gönderdik. APOD diye bir siteleri var. Oranın arşivine de kabul edildi ve tescillendi fotoğrafımız." dedi.

İlerleyen zamanlarda yurt dışına yönelik faaliyetlerde de bulunmak istediklerini dile getiren Erdem, "Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda kurban organizasyonu için Sudan'a gittim. Yanımızda götürdüğümüz bazı bilimsel aletler oldu. O aletler sayesinde, mesela sanal gerçeklik gözlüğü ile orada üniversitede okuyan mühendislik öğrencilerine güneş sistemini 3 boyutlu olarak anlattık. Gerçekten çok etkilendiler ve buradan da Afrika'nın gençlerinin böyle çalışmalara aç olduğunu, böyle çalışmalara muhtaç olduğunu ve ilgi duyduğunu gördük. İlerleyen zamanlarda oraya yönelik eğitim projeleri yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Gençlerin astronomiye ilgisi var"

Erdem, gençlerin astronomiyi daha çabuk kavradıklarına değinerek, "Günümüzdeki gençler genellikle futbola, basketbola ya da herhangi bir spor dalına ilgi duyarken aslında TAKAT olarak gençlerin ilgisini birazcık da bilime, astronomiye, gök bilime çekmiş olduk. Gençlerin astronomiye ilgisi var. Genellikle çocuklara hangi mesleği seçmek istedikleri sorulduğunda en başta gelen, her zaman astronottur. Ama çocukların yaşları ilerledikçe bu noktada bir eğitim almadıkları, ilgilerini geliştirmedikleri için bu istekleri köreliyor. Bu kişi çocuk yaştayken bizimle tanışırsa veya astronomiyle ilgili çalışmalar yaparsa bu isteği her zaman daha canlı kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :