"Askere hukuki koruma terörle mücadeleye katkı sağlar"

"Askere hukuki koruma terörle mücadeleye katkı sağlar"

Emekli AYİM Hakimi Savaş:- "Askere hukuki koruma, terörle mücadeleye olumlu katkı sağlar, elde edilen başarıları artırır. Asker dışındaki kamu çalışanlarının neredeyse hepsinin koruma güvencesi var ancak hayatı pahasına mesleğini icra eden askerin ne yazı

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Emekli Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Hakimi Veysi Savaş, askeri personele hukuki koruma sağlanmasının terörle mücadeleye olumlu katkısı olacağını, elde edilecek başarıları arttıracağını söyledi.

Savaş, terörle mücadelede askere hukuki koruma öngören 17 maddelik tasarının Meclis'e sunulmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Operasyonlara katılan askerlerle ilgili yargılama yapılmasını izne bağlayan, askeri personelin işlediği iddia edilen suçların "askeri suç" kapsamına alınmasını ve yargılamanın askeri mahkemelerde yapılmasını öngören tasarıyı olumlu bulduğunu belirten Savaş, devlet memurlarıyla ilgili soruşturmaların izne tabi olduğunu ancak her türlü tehlikeyi göze alarak görevini yapan askerlerin ise hukuki korumalarının bulunmadığını anlattı.

Savaş, şunları dile getirdi:

"Askere hukuki koruma, terörle mücadeleye olumlu katkı sağlar, elde edilen başarıları artırır. Asker dışındaki kamu çalışanlarının neredeyse hepsinin koruma güvencesi var ancak hayatı pahasına mesleğini icra eden askerin ne yazık ki böyle bir koruma hakkı yok. Bu haktan yararlanması gereken meslek grubunun başında askerler gelmelidir.

Hukuki koruma, operasyona giden askeri, 'ileride hakkımda dava açılır mı?' endişesinden uzaklaştırır ve terörle mücadeleye olumlu katkı sağlar."

- "Asker, soruşturma endişesi yaşamamalı"

Askerliğin diğer meslek gruplarına göre daha zorlu şartları olduğuna dikkati çeken Savaş, özellikle çatışma bölgelerinde askerlerin her türlü tehlikeyle karşılaşabildiklerini söyledi.

Askerlerin yaptığı iş nedeniyle haklarında dava açılması endişesi taşımaması gerektiğini vurgulayan Savaş, bu düşüncedekilerin işlerine konsantre olamayacağını savundu.

Savaş, şöyle devam etti:

"Askerler harp yapan, çatışmalara giren kişidir. Mücadele ettiği kişiler de sıradan vatandaş değil, her türlü hile ve tuzağa başvurabilen, savaş tekniğini iyi bilen tiplerdir. Askerler de buna göre pozisyon belirler. Bu nedenle bir asker 'ileride hakkımda dava açılır mı?' endişesi taşımamalıdır. Kendisine iftira atılabilir, kumpas kurulabilir ya da terörle mücadelesini sekteye uğratacak girişimlerde bulunulabilir. Bunun canlı örneğini yakın zaman önce Balyoz Davası ile gördük.

Eğer bu düzenleme olmazsa çatışmalara giren askerler ölmekten çok, 'hakkımda bir kumpas kurulur mu?' diye endişe duyar. Durum böyle olunca insanlar içlerindeki o mücadeleci ruhu tam olarak dışa vuramıyor."

- "Siyasetçiler, yargıya müdahale etmemeli"

Veysi Savaş, bazı siyasi parti temsilcilerinin Güneydoğu'da terörden temizlenen ilçelere günübirlik ziyaretler yaptığını, izlenimlerini de rapor haline getirerek kamuoyuyla paylaştıklarını vurguladı.

Bu raporlarda, terörle mücadele eden askerlerin yargılanması gerektiği yönünde yorumların yer aldığını anlatan Savaş, "Ciddi bir saha araştırması yapılmadan hazırlanan raporlarda asker için hak ihlali yaptıkları iddia ediliyor. Böyle bir iddia hiç kimsenin ne harcı ne de ihtisasıdır. İlgili yerlere suç duyurusunda bulunabilirler, oturdukları yerden yargılama yapamazlar. Siyasetçiler, yargıya bu denli müdahale etmemelidir. Bu çıkışlarıyla ekranlarda boy gösterenler, terörle mücadele azmine gölge düşürür." değerlendirmesinde bulundu.

- Tasarının yasalaşması halinde yapılacak değişiklikler

Askerlere soruşturma açılmasını izne bağlayan tasarı, ilk haliyle yasalaşması halinde yapılacak değişikliklerin bazıları şöyle olacak:

"Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanması, başbakanın iznine bağlanacak. Bir ilçedeki operasyonda görev yapan askerin soruşturulması için kaymakamdan izin alınacak.

Türk Ceza Kanunu'nun hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümleri, askeri suçlar için de uygulanacak.

TSK, İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, il merkezlerinde düzenlenecek operasyonlara bütün unsurlarıyla katılabilecek. İllerde TSK personelinin görevlendirilmesi halinde koordinasyon, iş birliği ve gözetimi valiler yerine getirecek. Komuta, sevk ve idare ise askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından yapılacak.

İcra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yetkili birlik komutanının yazılı emriyle konut araması yapılabilecek. Birlik komutanının kararı, 24 saat içinde hakim onayına sunulacak.

Askeri personelin işlediği iddia edilen suçlar, askeri suç kapsamında sayılacak ve yargılama askeri mahkemede yapılacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :