"Aşı reddi önemli bir halk sağlığı sorunudur"

"Aşı reddi önemli bir halk sağlığı sorunudur"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Savaşçı:- "Son yıllarda ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aile sayısı giderek artıyor. 2017'de bu rakam 23 bine kadar çıkmıştır. Bu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çocukları aşılamazs

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim görevlisi Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son yıllarda toplumda aşı reddi görüldüğünü ifade ederek, "Son yıllarda ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aile sayısı giderek artıyor. 2017'de bu rakam 23 bine kadar çıkmıştır. Bu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Toplumdaki çocukları aşılamazsak salgınlar tekrar çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkar." dedi.

Savaşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşıların insanoğlunun geliştirdiği en önemli buluşlardan olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde ölümcül hastalıkların aşılama sayesinde ortadan kalktığını dile getiren Savaşçı, "19. yüzyıldan beri pek çok bulaşıcı hastalığa karşı kullanılmakta olan aşılar sayesinde çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmış, çocuk felci hastalığı ortadan kaldırılma noktasına getirilmiş, aşısı yapılan hastalıkların (verem, zatürre, difteri, boğmaca, kızamık, tetanoz, hepatit A ve B) görülme sıklığında ciddi düşüşler sağlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bağışıklama sayesinde her yıl 2-3 milyon kişinin enfeksiyona bağlı ölümü engellenmektedir." diye konuştu.

Savaşçı, aşı yerine hastalığın kendisini geçirerek bağışıklık kazanmanın ağır bedelleri olabileceğini belirterek, kızamığa bağlı beyin iltihabı, körlük ve ölümün, kızamıkçığa bağlı ağır doğum kusurlarının, bakteriyel menenjit sonrasında zeka geriliğinin, çocuk felci enfeksiyonundan sonra kalıcı felçlerin, Hepatit B virüsüne bağlı olarak karaciğer kanserinin görülebileceğini hatırlattı.

Her yıl, dünyada 100 milyon çocuğun aşılandığını ifade eden Savaşçı, şunları kaydetti:

"Ancak son yıllarda ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aile sayısı giderek artıyor. 2017'de bu rakam 23 bine kadar çıkmıştır. Bu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Toplumdaki çocukları aşılamazsak salgınlar tekrar çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Ülkemizde 2011’de 105 kızamık olgusu varken, 2013'te dış kaynaklı göç nedeniyle vaka sayısı 7 bin 400'e çıkmıştır. Aşılarda içerik ve koruyucu madde tartışması yapılmaktadır. Aşılarda bakteri bulaşmasını engellemek için kullanılan timerosal diye bilinen madde organik bir civa bileşiğidir. Timerosal, etil-civadır ve sadece çoklu doz içeren flakon şeklindeki aşılarda bulunur. Tek kişi için hazırlanmış enjektörde bulunan aşılarda zaten timerosal yoktur. Doğada toprakta, havada ve sularda bulunan etil civa çok hızlı bir şekilde vücuttan atıldığı için toksik dozlara ulaşmaz. Timerosalin otizm yaptığı iddiası da ortaya atılmıştır. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar timerosal ile otizm arasında hiçbir ilişki olmadığını göstermiştir. Alüminyum gibi maddeler aşıların etkisini artırıcı (adjuvan) olarak 1930'lardan beri kullanılmaktadır. Bu maddeler de tıpkı civa bileşikleri gibi doğada çok yaygın olarak bulunurlar ve insanlar aşılarda karşılaştıkları adjuvanlardan çok daha fazlası ile günlük hayat içerisinde karşılaşırlar. Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar adjuvanların insana zarar vermediğini göstermiştir. Aşılarda hayvansal ürün olarak ise sığır, civciv ve yumurta ürünleri bulunur. Bu nedenlerle bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır."

Savaşçı, sanayileşme, ticaret ve ulaşımın artmasıyla ülkeler arasında iş ve turistik ziyaretlerin de hızlandığını dile getirerek, savaşların da zorunlu göçlere neden olduğunu söyledi.

Günümüzde 214 milyon insanın başka bir ülkede göçmen olarak yaşadığını belirten Savaşçı, şöyle devam etti:

"Bu rakamın 2050'de 405 milyona çıkması beklenmektedir. Bu durum bulaşıcı hastalıkların bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmasına neden olmaktadır. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilecek hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Örneğin basit bir hastalık olarak algılanan grip, dünya çapında her yıl 3 ila 5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa ve yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne yol açmaktadır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, zatürre, hepatit, menenjit, zona hastalıklarına karşı aşılanmalıdır."

Savaşçı, "Hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, her yaştan insanın korunmasını sağlamak hedeflenmelidir." dedi.

Aşı uygulamalarının, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde aşı birimlerinde yapıldığını hatırlatan Savaşçı, aşı takviminde yer alan aşıların Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :