"Arakan'da barış ve istikrar tesis edilmeli"

"Arakan'da barış ve istikrar tesis edilmeli"

Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi: - "Myanmar hükümeti, Arakan'da barış, istikrar ve uyumu tesis etmeli" - "Endonezya, Arakan sorununun çözümü için Myanmar hükümeti ile çalışmak istiyor"

CAKARTA (AA) - Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Myanmar hükümetinin, Arakan'da barış, istikrar ve uyumu tesis etmesi gerektiğini söyledi.

Endonezya ajansı Antara'nın haberine göre, Marsudi, başkent Cakarta'da Myanmar Haber Alma Bakanı U Pe Myint ile yaptığı görüşmede, komşusu ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) üyesi olarak Arakan sorununun çözümünde, Endonezya'nın Myanmar ile çalışmak istediğini belirtti.

Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde barış, istikrar ve uyum için elverişli koşulları yaratması gerektiğine vurgu yapan Marsudi, bölgedeki sorunların çözümü konusunda kapsayıcı bir ekonomik kalkınmaya ve topluluk üyeleri arasında güvenin inşa edilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Marsudi, özellikle Arakan'da Rohingyalar ve Budistler arasındaki sorunun çözümü doğrultusunda Endonezya hükümetinin son dönemde attığı adımlara işaret ederek, Müslüman ve Budist topluluklarla bir araya gelinmesi için Myanmar'a üç kez ve Bangladeş'e de bir kez resmi ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Retno Marsudi ayrıca Endonezya'nın Arakan'da orta ve uzun vadede sağlık, eğitim, farklı din ve etnik kökenden topluluklar arasında iletişimin geliştirilmesini desteklemeyi de planladığını ifade etti.

Bu arada Myanmarlı Bakan Myint'in Endonezya ziyaretine, merkezi ve bölgesel hükümet yetkilileri, parlamento üyeleri, dini topluluk liderleri ve Arakan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı eşlik etti.

Endonezya geçen ay Myanmarlı yetkililerle yaptığı görüşmenin ve Myanmar'ın yapılacak yardımları kabul edeceğini açıklamasının ardından taleplere uygun şekilde Arakanlı Müslümanlara insani yardım malzemesi göndermeye başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler