"Antalya Piyazı" tescil belgesi ilk sahibini buldu

"Antalya Piyazı" tescil belgesi ilk sahibini buldu

Coğrafi işaret belgesi alan yüz yıllık tat "Antalya Piyazı"nın ilk tescil belgesi bir restorana verildi- Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin:- "Artık ülke genelinde menüsünde ya da tabelasında Antalya piyazını kullanan her firma bizden tes

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alan özel tarator sosuyla ünü sınırları aşan "Antalya Piyazı"nın ilk tescil belgesi bir restorana verildi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, tescil belgesi verilen restoranda gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk müracaat eden restorana belgeyi verdiklerini söyledi.

Antalya piyazının geçen aylarda coğrafi işaret tescil belgesi aldığını hatırlatan Çetin, "Artık ülke genelinde menüsünde ya da tabelasında Antalya piyazını kullanan her firma bizden tescil belgesini almak zorunda. Aksi takdirde yaptırım uygulanacak. Kendi üyelerimize ücretsiz veriyoruz, üye olmayan Antalya'daki firmalara 300 lira, kent dışındaki firmalara da 500 lira karşılığında belgeyi takdim ediyoruz. Bu bedel ise bilirkişi ve belge ücreti. Bir defaya mahsus bu ücreti alıyoruz. Bilirkişi piyazın denetimini yapıyor, Antalya'ya özgü yapıldığı takdirde belgeyi veriyoruz." diye konuştu.

Coğrafi işaret tescil belgesinin dünyada çok önemli olduğuna işaret eden Çetin, belgeyle kentin kültürel dokusunun da tescillendiğini ifade etti.

Firmaların belgeyi almadan menülerinde ya da tabelalarında Antalya piyazını kullanamayacaklarını vurgulayan Çetin, "Antalya'da 10 liraya satılan piyaz, Avrupa'da üç katı satılıyor. Coğrafi işaret tescil belgesi hem katma değer sağlaması, hem kentin tanıtımı, hem de yöresel ürünler açısından çok önemli." dedi.

- Antalya'dan 4 ürün tescil bekliyor

Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek yaklaşık 2 bin 500 ürün bulunduğunu anlatan Çetin, bugüne kadar 363 ürünün tescillendiğini, 408 ürünün de coğrafi işaret için sırada olduğunu bildirdi.

Antalya'dan da bergamot kabuğu, turunç kabuğu reçelleri ile Antalya usulü kabak tatlısı ve serpme böreğin tescil beklediğini belirten Çetin, "Şehrin kimliğini gastronomiye çekmemiz gerekiyor. Belki ileride gastronomi festivalleriyle bu ürünleri ön plana çıkarabiliriz. İlçelerimizde de çok sayıda yöresel ürünler var, bu alanda detaylı bir çalışma yapıyoruz. Yöresel ürünlerle ilgili bir market açma projemiz var." ifadelerini kullandı.

Çetin, belgeyi restoran sahibi Koray Gül'e verdi. Gül de yaptığı Antalya piyazını, davetlilere ikram etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :