ANALİZ - Macron, Philippe'i Başbakan seçerek merkez sağa göz kırptı

ANALİZ - Macron, Philippe'i Başbakan seçerek merkez sağa göz kırptı

Kamuoyuna vadettiği reformları yapabilmek için milletvekili genel seçiminde çoğunluğu elde etmesi gereken Fransa Cumhurbaşkanı Macron, merkez sağdan politikacıyı Başbakan atayarak bu kesimin desteğini almaya çalışıyor - Macron'un partisinin henüz açıklama

PARİS (AA) - MURAT ÜNLÜ - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan olarak merkez sağdan Edouard Philippe'i atayarak, milletvekili seçimi öncesi bu kesimden oy almayı hedefleyen stratejik adım attı.

Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşünün aldığı kamuoyu desteğinin, gelecek ay yapılacak milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu elde etmesine yetmeyeceğinin görülmesi üzerine Macron, merkez sağ politikacılarla iş birliğine gitmeye çalışıyor.

Siyasi olarak merkezde olduğunu belirten ve deneyimli kadro eksiği bulunan Macron, bu eksikliği kendisinin de bir dönem Ekonomi Bakanlığı yaptığı Sosyalist Parti içinden tamamlamaya çalışsa da bunun milletvekili genel seçimlerinde partisinin çoğunluğu elde etmesi için yeterli olmayacağı görünüyor.

Macron'un cumhurbaşkanı seçiminden önce ittifak yaptığı merkez sağ politikacı François Bayrou'nun Demokrat Hareketinin üyelerine, Cumhuriyet Yürüyüşü Partisinin milletvekili genel seçimi aday listesinde yeterince yer verilmediği tartışmalarının yarattığı kriz hızla çözülmüştü. Bayrou'nun desteğini kaybetmek istemeyen ve onunla orta yolda anlaşan Macron'un yeni hedefinde, başka merkez sağ politikacılar bulunuyor.

- Macron, Juppe ile ortaklığa gidebilir

Macron'un partisinin 577 milletvekilinin belirleneceği milletvekili genel seçimleri için henüz 511 milletvekili adayı açıklaması, Macron'un diğer milletvekili adaylarını daha çok merkez sağdan dolduracağı, bunu da eski başbakanlardan merkez sağ politikacı Alain Juppe'nin daha önce sözcülüğünü yapan Edouard Philippe'i Başbakan olarak atamasının ardından yapacağı düşünülüyor.

Diğer taraftan Philippe'in akşam saatlerinde kuracağı kabinede Yürüyüş Hareketi üyelerinin yanı sıra eski Sosyalist Parti milletvekillerinin ve "Juppeci" olarak değerlendirilen merkez sağ politikacılarının da yer alması bekleniyor. Philippe'in kuracağı kabinenin Macron-Juppe ortaklığını yansıtacağı belirtiliyor.

- Philippe'in verdiği sinyaller önemli

Diğer taraftan Macron tarafından Başbakanlığa atanan Philippe'in görevi Sosyalist Partili Bernard Cazeneuve'dan devralırken yaptığı kısa konuşma, kurulacak hükümete ilişkin bazı sinyaller içeriyor. Konuşmasında Juppe dahil kendisiyle çalıştığı ve etkilendiği kişileri sayan Philippe, Cazeneuve'a dönerek, "Siz solcusunuz, ben sağcıyım." ifadelerini kullanmıştı.

Juppe, Başbakan olarak atanmasının ardından yaptığı açıklamada Philippe'in çok yetenekli bir politikacı olduğunu vurgulayarak, "Başbakan olmak için gerekli bütün özellikleri taşımaktadır." demişti.

Diğer taraftan, geçen hafta Fransa'da yapılan bir anket Fransızların, Başbakan olarak en çok Juppe’yi görmek istediğini ortaya çıkarmıştı. Geçici hükümetin "Juppeci" bir Başbakan tarafından kurulması, Macron'un çoğunluk hükümeti için ihtiyaç duyduğu desteği şu veya bu şekilde Juppe'den ve "Juppeci"lerden alması olasılığını güçlendiriyor.

Ancak diğer taraftan Juppe'nin cumhurbaşkanlığı aday adayı olduğu partisi Cumhuriyetçilerdeki iktidar yarışına tekrar girip girmeyeceği halen belirsizliğini koruyor. Cumhuriyetçilerin seçim kampanyasını partinin cumhurbaşkanı adayı François Fillon'un hükümetinde Ekonomi Bakanlığı yapan François Baroin'ın yürütüyor olması bu olasılığı biraz daha zayıf kılıyor.

Macron'un Juppe'den alacağı her destek, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda Fillon ile yüzde 20 oranında oy alan Cumhuriyetçiler Partisini de zayıflatacak.

Nitekim Cumhuriyetçiler Partisinden Philippe'in Başbakan seçilmesinin hemen ardından yapılan açıklamada, Philippe'in artık daha önce karşısında mücadele ettiği Yürüyüş Hareketinin projesini savunduğu savunularak, "Bu bir koalisyon hükümeti değildir, bireysel bir karardır. Bu karardan dolayı üzüntü duyuyoruz." ifadesi kullanılmıştı.

- "Zeki ve kibirli" Başbakan Philippe

Daha önce Sosyalist Parti üyeliği de bulunan, halen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinden Ulusal Meclis'te milletvekilliği yapan 46 yaşındaki Rouen doğumlu avukat Philippe, kamuoyunda "zeki ve kibirli" biri olarak tanınıyor. Macron'la aynı üniversiteden mezun Philippe'in üç çocuğu bulunuyor. Philippe'in kabinesini Macron'a sunmasının ardından ilk kabine toplantısının Macron başkanlığında yarın yapılması bekleniyor.

Milletvekili genel seçimleri adaylık başvurularının 19 Mayıs'a kadar tamamlanması gerekiyor. Genel seçim için kampanya dönemi 22 Mayıs'ta başlıyor. Fransızlar 11 Haziran'da milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek. İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan Meclise gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur seçimler yapılacak. 18 Haziran'daki ikinci tura, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :