Anadolu motifleri kadın tasarımcıların elinde hayat buldu

Anadolu motifleri kadın tasarımcıların elinde hayat buldu

Anadolu Kültürel Girişimcilik tarafından kültürel mirasın tanınması ve korunması amacıyla düzenlenen ve yaklaşık bin kadın tasarımcının katıldığı "Anadolu'nun Kadın Gücü" yarışmasında dereceye girenlere ödülleri, 15 Nisan'da verilecek- "Takı", "tekstil",

İSTANBUL (AA) - ÇİĞDEM ALYANAK - Anadolu Kültürel Girişimcilik'in, kültürel mirasın tanınması ve korunması amacıyla düzenlediği "Anadolu'nun Kadın Gücü" yarışmasında dereceye giren kadın tasarımcıların, geleneksel ile moderni bütünleştirdikleri eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerdeki mağazalarda satışa sunulacak.

"Takı", "tekstil", "ev ve dekorasyon", "kahve seti" ve "illüstrasyon" kategorilerinde dereceye giren kadın tasarımcılara ödülleri, 15 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek törende takdim edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerindeki ticari alanların işletme yetkisine sahip Anadolu Kültürel Girişimcilik İcra Kurulu Başkanı Halil Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DETUR Türkiye bünyesinde kurulan ve Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunan Anadolu Kültürel Girişimcilik'in, müze perakendeciliğini 2016 yılından itibaren Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) adına, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yürüttüğünü söyledi.

Korkmaz, Türkiye'nin kültürel ve tarihi mirasının korunması, yaşatılması ve tanıtılması için kaynak sağlayan Anadolu Kültürel Girişimcilik'in, bünyesindeki müze mağazalarında replika ürün koleksiyonu ve geniş hediyelik eşya çeşitliliği ile müzeseverlere özel bir alışveriş deneyimi sunduğunu aktardı.

Kültür perakendeciliğinin Türkiye'deki lider ismi haline gelen Anadolu Kültürel Girişimcilik'in, aynı zamanda "dünyanın en büyük müze mağaza zinciri" unvanına da sahip olduğunu belirten Korkmaz, bugün 46 ilde faaliyet gösteren, 133 müze noktasında 147 mağaza ve kafe ile hizmet verdiklerini, 49 müzede 63 özel koleksiyon, 24 replika eseri içeren 20 bine yakın kültür ürünüyle yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet sunduklarını söyledi.

- Rekor sayıda başvuru

Korkmaz, Anadolu Kültürel Girişimcilik olarak, Türkiye'nin kültürel ve tarihi mirasını yaşatmayı ve dünyaya tanıtmayı temel sorumlulukları arasında gördüklerini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Bu sorumluluğun bilinciyle başlattığımız Anadolu'nun Kadın Gücü tasarım yarışması, rekor seviyede başvuru alarak başarı ile sonuçlandı. Geleneksel motiflerimizi ve kültürel değerlerimizi modernize ederek günümüze taşıyan ürünler tasarlanmasını ve üretilmesini teşvik etmek amacıyla açtığımız yarışmayı, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) iş birliği ile beş kategoride açtık.

Takı, tekstil, ev-dekorasyon, kahve seti, illüstrasyon tasarım kategorilerinde düzenlediğimiz yarışmaya rekor sayıda başvuru aldık. Jüri üyelerimiz, yarışmacı kadınlarımızın tasarımlarını değerlendirdi. Bu yarışmayı kazanan 5 katılımcıya 10 bin lira değerinde ürün alma garantisi ve tüm müzelerde ürünlerinin sergilenmesi garantisini verdik."

Korkmaz, 24 Ekim 2018 tarihinde açılan yarışmada en yüksek puanı alarak birinci seçilenlere ödüllerinin 15 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek törende verileceğini belirtti.

- "Satışlarımızın yüzde 85'i, yabancı misafirlerimize"

Yaptıkları işin mağazacılıktan öte kültür elçiliği olduğunu dile getiren Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Satışlarımızın yüzde 85'i yabancı misafirlerimize. Dolayısıyla küçük ürünler ve replikalar üzerinden bir kültür transferi gerçekleştiriyorsunuz. Hedeflerimiz arasında büyük metropollerde müze mağazaları açmak var. Kadınlarımızla ilgili projeyi devam ettirmek istiyoruz. Yeni tasarımlar, yeni ürünler ve yeni replikaları hedefliyoruz."

İstanbul, Çanakkale, Kapadokya, Pamukkale ve Efes'in en çok ilgi gören mağazalar olduğunu anlatan Korkmaz, "Geçen yıl 25 milyonun üzerinde müze ziyaretçisi vardı. Bunların yüzde 15'i mağazalarımızı ziyaret etti." dedi.

Korkmaz, Adana, Mersin, İzmir, İstanbul ve Ankara'da geleneksel el sanatları ürünlerinin sergilendiğini aktardı.

İşletmeyi devraldıktan sonra mağazalarda replikalar hariç objelerin yüzde 70'inin yenilendiğini belirten Korkmaz, adı "hediyelik" olsa da kültürel değerlere sahip ürünleri sergilemeye ve pazarlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :