ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

29 Mart 2015

1- Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, AA'ya konuştu

- Borut Pahor: 

- "Slovenya, Türkiye'nin AB üyeliği çabalarını destekliyor"

- "Slovenya'nın Türkiye ile dostane ilişkilere sahip olması son derece önemli. Bazı konularda farklı bakış açılarına sahibiz ancak bu iki devletin ve iki halkın ilişkilerini güçlendirmesi arzusuna engel değil"

- "Afrika, Ortadoğu ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Avrupa politikası yeninde göçmen dalgaları ile yüzleşmek zorunda. Bu sorunun sadece bir ülkenin omuzlarına yüklenmesi doğru da değil, dürüst de" 

(Almir Terziç/Lyublyana) (Fotoğraflı/Görüntülü) 

 

2- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:

- "Bugün bir ton demir, bir iPhone etmemektedir. Bu tablo bizim Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler alanında gelişmemiz gerektiğine dair işarettir"

- "Bu amaçla ilk adımımızı attık. TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık"

- "Amacımız elektrik-elektronik sektörünün 2014 yılında gerçekleştirdiği 24,6 milyar dolar ithalata karşılık 13,4 milyar dolar düzeyindeki ihracat rakamını geliştirerek, dış ticaretteki açığı azaltmak" 

(Belgin Yakışan-Handan Güneş/İstanbul)

 

3- Atıklara "uydu takibi" geliyor

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasa dışı uygulamaları engellemek amacıyla atık taşıyan araçları uydudan izleyecek

- Bakan İdris Güllüce:

- "Mobil Atık Takip Sistemi ile ülke genelindeki farklı uygulamalar ve yasa dışı taşımanın önüne geçilecek, atık taşıma firmaları kayıt altına alınacak"

- "Sistem, araçların izlenmesinin yanı sıra atığın türü, miktarı, özellikleri, geri dönüşüm, bertaraf yöntemleri gibi verilerin de Bakanlık sunucularına anlık aktarılmasını sağlayacak"

(Duygu Can/Ankara)

 

4- "Türkiye'nin TTIP'e dahil olması, ABD pazarından yararlanmamıza hizmet edecek"

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:

- "ABD ve AB arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP), Türkiye’nin, dünyanın en büyük ithalatçısı konumundaki ABD pazarından yararlanması adına önemli bir katalizör olarak hizmet edecektir"

- "Malların serbest dolaşımı, sadece ürünlerimizin AB pazarında satılmasına ilişkin kısıtlamalar kaldırılarak sağlanamaz. Malların ve onların üreticilerinin pazara ulaşımının da hiçbir engelle karşılaşmaması gerektiğini düşünüyoruz"

(Zeynep Duyar/İstanbul)

 

5- "Ayı sigortası" arıcıları sevindirdi

- Arıcıların girişimleriyle, "ayı saldırıları" sonucu oluşan zararın TARSİM kapsamına alınması, üreticileri sevindirdi

- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz:

- "Bundan sonra kovanlarını sigorta yaptıran üreticilerimizin ayı saldırıları sonucunda oluşan zararları TARSİM tarafından karşılanacak"

- Üretici Neşet Nuhoğlu:

- "Ayının kanunen vurulması yasak. O nedenle arıcılarımıza, ayı sigortası getirilmesi çok önemli ve isabetli olmuştur"

(Hayati Akçay/Ordu) (Fotoğraflı/Görüntülü) 

 

6- Sosyal medya "SMS"leri eritti

- "Whatsapp", "Facebook", "Twitter", "Viber" gibi internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları, kısa mesaj (SMS) sayılarını düşürdü

- Kısa mesaj sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 30 azalarak 124,3 milyara geriledi

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

 

7- "Sütüm kesildi" kabusuna son

- Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi için kampanyalar yürüten Sağlık Bakanlığının hastanelerinde uygulanan "Relaktasyon" yöntemiyle, sütü kesilen anneler yeniden emzirmeye başlıyor

- Sağlık Bakanlığı anne sütü denetimcisi hemşire Seval Öztürk:

- "Bebeği annenin göğsünü emmesi için kandırıyoruz. Silikon beslenme sondasını annesinin göğüs ucuna bağlıyoruz. Enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek sütün annesinin göğsünden geldiğini sanarak emiyor. Böylece yeniden süt üretimi başlıyor"

(Selma Bıyıklı Adabaş/Ankara)

 

8- "Beş yılda üç milyar fatura elektronikleşecek"

- TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast:

- "Gelecek beş yıl içinde şirketlerin tamamının e-faturaya geçmesi öngörülüyor. Böylece kurumlar arasında dönen faturaların yarısının, yani yaklaşık üç milyarının elektronikleşmesi bekleniyor"

- "E-imza UYAP gibi kamu projelerinde yüzde 53, e-devlet uygulamalarında yüzde 49, bankacılık işlemlerinde yüzde 14, farklı firmalarla yapılan anlaşma ve sözleşmelerde yüzde 10 ve hesap mutabakatlarında yüzde 7 oranlarında kullanılıyor​"

(Sümeyye Dalkılınç/İstanbul) 

 

9- Eğitimde "özel faturası" 16 milyar lira

- TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre, danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren özel kurumların yıllık toplam işlem hacmi 16 milyar lirayı buluyor

- Servis ve yemek hizmetleri de dahil edildiğinde okul sektöründeki toplam işlem hacmi ise 8 milyar liraya yaklaşıyor

(Göksel Yıldırım/Ankara) 

 

10- Avrupa şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor

- Polonya'da düzenlenen 23 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası'nda rakibini finalde yenerek Avrupa şampiyonu olan Ordulu Fatih Başköy, ilk defa bu başarıya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor

- Milli sporcu Başköy:

- "Kariyerime bir de Avrupa şampiyonluğu eklediğim için çok mutluyum"

- "Çok çalışıp emeğimin karşılığını aldım"

(Hayati Akçay/Ordu)(Fotoğraflı)

Kaynak:Haber Kaynağı