Amasra'ya kurulması planlanan termik santral

Amasra'ya kurulması planlanan termik santral

Bartın'ın Amasra ilçesinde kömür hazırlama tesisi projesinin ÇED toplantısı, vatandaşların protestosu nedeniyle yapılamadı

BARTIN (AA) - Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral kurmayı planlayan şirketin kömür hazırlama tesisi projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı protesto edildi.

Hattat Enerji ve Maden Ticaret AŞ tarafından Gömü, Tarlaağzı ve Kazpınarı köyleri ile Gavurpınar mevkisinde yapılması planlanan tesis projesiyle ilgili, Gömü'de bir kahvehanede ÇED toplantısı düzenlenmek istendi.

Termik santral kurulmasına karşı oluşturulan Bartın Platformu üyeleri ile vatandaşlar, ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atarak, toplantının yapılacağı alanda bir araya geldi.

Burada şirket çalışanı bazı madenciler ile vatandaşlar arasında yaşanan gerginlik, jandarma tarafından sona erdirildi. Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Tekin Aktemur'un da takip ettiği eylemde vatandaşlar, ellerinde teneke ve sopalarla santral aleyhine sloganlar attı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şirket ve projeyi hazırlayan firmanın yetkilileri, vatandaşların tepkisi nedeniyle toplantının yapılacağı kahvehane bahçesine giremedi. Tepkiler üzerine ÇED toplantısı yapılamadı.

- Tutanak tepkisi

Platform üyeleri ve vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin toplantıyla ilgili tutanağı araçta hazırlamasına da tepki gösterdi. Grup, aracın alandan çıkmasına engel oldu. Zaman zaman kurum yetkilileriyle gergin anlar yaşayan vatandaşları, Jandarma Albay Aktemur sakinleştirdi.

Kurum yetkililerinin "tutanağın müdürlükten alınabileceği" yönündeki sözünün ardından araç, jandarmanın aldığı güvenlik tedbiriyle alandan ayrıldı.

Platform sözcüsü Recai Çakır, köy meydanında yaptığı konuşmada, şirket yetkililerinin 10 yıl önce "Termik santral için buraya gelmedik" dediğini ancak aradan geçen sürede bunun için başvuruları olduğunun ortaya çıktığını savundu.

Şirketin Bartın ve Amasra halkını kandırmaya çalıştığını öne süren Çakır, "Bugün yapılmak istenen ÇED toplantısı, termik santralin kurulması için gerekli adımlardan biridir. Burada kurulmak istenen santrale karşı sonununa kadar mücadelemizi vereceğiz. Mücadelemiz bir günlük değildir. Şirket, termik santral sevdasından vazgeçinceye kadar burada direneceğiz." diye konuştu.

Amasra'ya kurulması planlanan termik santral

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :