Altın yatırımcısını sevindirdi: 1 yılda yüzde 90 artış

Altın yatırımcısını sevindirdi: 1 yılda yüzde 90 artış

Altın, Geçen Yıla Göre Yüzde 90 Artış Göstererek Yatırımcıları Çekmeye Devam Ediyor

Altın fiyatları, enflasyonun arttığı bir dönemde güvenli liman arayışında olan vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz Ocak ayına kıyasla gram altın fiyatı yaklaşık olarak yüzde 90 oranında bir artış gösterdi. Bu yükseliş trendi, altına yönelen yatırımcı sayısını artırarak, değerini koruma arayışındaki vatandaşları cezbetmeye devam ediyor.

2023'ün Ocak ayında bin 100 lira seviyelerinde olan gram altın, bugün itibariyle Kapalıçarşı'da 2 bin 50 liradan satılıyor. Bu süre zarfında yaşanan yaklaşık yüzde 90'luk getiri, altının enflasyondan korunma ve yatırım amacıyla tercih edilmesindeki etkenleri gözler önüne seriyor.

Kapalıçarşı'da faaliyet gösteren kuyumcu Anıl Şengül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Altın fiyatlarındaki yükseliş, enflasyondan korunmak isteyen vatandaşları altın yatırımına yönlendiriyor. Gram altın 2 bin 50 lira civarında alıcı buluyor. Sarrafiye grup altınlara olan talep, yatırım amaçlı alımların artmasıyla birlikte işlemesiz altınları tercih ettiklerini gösteriyor" dedi.

Şengül, altının değer kazanmasının arkasındaki nedenlere de değinerek, "Tüm dünyada enflasyon sorunları yaşanıyor. Buna ek olarak, uluslararası gerginlikler de altın fiyatlarındaki artışta etkili oluyor. Örneğin, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve geçen yılın Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel riskler, altına olan güveni artırıyor. Altın, bu belirsiz dönemlerde güvenli liman olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu.

Altın fiyatları 2024'te zirveye ulaşabilir

Dolar değer kaybedecek

Ekonomist Abdurrahman Yıldırım, 2024'ün ortalarında her iki kıtada da faiz indirimlerinin başlayabileceğini söyledi. Yıldırım'a göre, dolar faiz indirimleri nedeniyle değer kaybedecek. Dolar endeksinin ortalamasının 102-101 dolar seviyesine düşebileceğini belirten Yıldırım, "Dolar değer kaybedeceği için doların tersine hareket eden altın değer kazanacak" dedi.

Altın değer kazanacak

Yıldırım, altının en büyük rakibinin Amerikan hazine faizleri olduğunu belirterek, "Faiz düşmüş olacak ki altının en büyük rakibi Amerikan hazine faizleri. Hem parasal gevşemeye gidileceği için hem enflasyonla mücadele biteceği için altının önü açık görülüyor, altına yatırım yapılabilir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.