Almanya'da W20 Zirvesi

Almanya'da W20 Zirvesi

W20 Türkiye Başkanı Türktan:- "3 yıl geçtiği halde hala burada çok anlatılıyor 'W20'yi Türkiye kurmuştu' diye. Bu hepimiz için çok gurur verici"

BERLİN (AA) - Almanya'nın dönem başkanlığını yaptığı G20 çerçevesinde Berlin'de düzenlenen W20 Kadınlar Zirvesi'ne katılan W20 Türkiye Başkanı Gülden Türktan, W20'nin 3 yıl önce Türkiye'de kuruluşunun hala anlatıldığını, bunun gurur verici olduğunu söyledi.

Türktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, G20 kapsamında yapılan araştırmaların, kadınların ekonomiye katılımının, ülke ekonomilerini daha ileriye ve iyiye götüreceğini gösterdiğini hatırlatarak, Avustralya'nın Brisbane kentinde yapılan G20 toplantısında bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğinin vurgulandığını anlattı.

Türkiye'nin farklı bir şey ortaya koymayı arzu ettiğini ve Antalya'daki G20 Zirvesi'nde W20'nin kurulduğunu anımsatan Türktan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok önemli bizim için. Türkiye'nin bugüne kadar adının geçtiği, dünya çapındaki önemli olayların içinde çok önemli yeri olan bir şey. Çin'de çok anlatıldı. Bugün 3 yıl geçtiği halde hala burada çok anlatıyor 'W20'yi Türkiye kurmuştu' diye. Bu hepimiz için çok gurur verici. Çünkü ülkeler kendi bütçelerinden para ayırıyorlar sonuç bildirgelerini anlatmak için. Bizim W20'yi kurmamız, gerçekten kadına bakışımızı, gelişime bakışımızı ortaya koydu. Çok gurur verici bir konu oldu."

Türktan, Berlin'deki W20 Zirvesi'nden nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin soruya, "W20'ye devam, W20'den güçlü bir ses çıkması." yanıtını verdi.

Güçlü bir kadın olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu konuda en iyisini yapacağını düşündüğünü belirten Türktan, ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın zirveye katılımının ABD'nin de bu konuya eğildiğini ve kendi söylemini dile getirmek istediğini gösterdiğini kaydetti.

- "Türkiye'de kadınların geleneksel başarısı var"

Türktan, Türkiye'de kadınlarla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Türkiye'de kadınların geleneksel başarısı var. Köydeki kadının bir başarısı var. Şehirde de kadının başarısı var. Maalesef köyden şehre göçte kadın biraz iş dışında kaldı ve imkanlara çok kavuşamadı. Ancak Türkiye kadını muhteşem çalışkan, müthiş dikkatli, müthiş tasarruf yapan bir insan. O tasarruflar ekonomiyi kaldırıyor. Bir erkeğin kazandığı paranın karşılığında, bir kadının kazandığı paranın yüzde 90'ı aileye ve ekonomiye geri dönüyor. Bu çok önemli. Bunun için kadın isteniyor. Bunun için W20 kuruldu. Türkiye de bunu yapabilecek kapasitede. Çok akıllı, çok başarılı, çok çalışkan kadınlarımız var."

- "Bu kadar büyüyeceğinin farkında değildik"

Toplantıya katılan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar da 2015 yılında KAGİDER, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ile Türkiye'nin ve Türk hükümetinin inisiyatifinde W20'nin kurulduğunu anımsatarak, "İki yıl önce ilk çalışmalar yaptığımızda tarihe bir not düştüğümüzün farkındaydık. Ancak bu kadar büyüyeceğinin farkında değildik." dedi.

Bu dönemde G20 ülkelerindeki tüm kadın örgütleri ve akademisyenlerle çalışıp bir öneri dokümanı hazırladıklarını ve bunu G20 liderlerine sunduklarını dile getiren Oktar, burada kadının sadece ekonomik olarak değil siyasi ve sosyal açıdan da güçlenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Çin'de yapılan zirvede de yer aldıklarını ifade eden Oktar, 3 yıl içinde bu oluşumun G20'nin bir parçası olduğunun kabul edildiğini ve önerilerin hayata geçmeye başladığını bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :