Ali Babacan'ın partisi sonraki bahara

Ali Babacan'ın partisi sonraki bahara

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından kurulacağı ileri sürülen yeni partinin kuruluş tarihinin kış veya ilkbahar aylarına kayırıldığını yazan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bunun nedenlerini köşesinde anlattı.

 
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından kurulacağı ileri sürülen yeni partinin kuruluş tarihinin kış veya ilkbahar aylarına kayırıldığını yazan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bunun nedenlerini köşesinde anlattı.

Partinin kuruluş tarihinin revize edilmesinin AK Parti'den gelen tepkiler olmadığını ifade eden Muharrem Sarıkaya yeni oluşumda erteleme için üç nedenin öne çıktığını yazdı. Sarıkaya şu ifadeleri kullandı:

“Babacan ekibinin verdiği bilgiye göre partinin kuruluş tarh revize edildi ve kış veya ilkbaharın ilk aylarına kaydırıldı. Bunun nedeni ile ilgili gerekçeler farklı. Baştan belirteyim, parti kuruluşu tarihin revize edilmesinin gerisinde AK Parti’den gelen tepkilerin etkisi  yok… Gerekçe ortaya konulurken öncelikle şu sorunun üzerinde duruluyor. Kurulacak parti hangi ilke ve program üzerine oturacak? “Seçmenin istikrarı ve geleceği sorguladığı, kendisine umut verecek yeni isimlere yöneldiği dönemde, bu beklentilere hangi politikalarla karşılık verilecek?”

“ORTAK AKILLA ÜRETİLMELİ…”

 Soruya karşılık AK Parti’nin kurulduğu 2002 şartlarından çok uzaklaşıldığı, o günkü anlayışla ülke problemin çözmenin zor olacağı belirtiliyor. Seçmendeki talep değişikliğine ilave olarak, stratejinin de değişmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. “Buna ilişkin kapsamlı dosyalara ihtiyaç var” tespitinin altı çiziliyor. Devamında şu cümleler geliyor: “Bu dosyalar ortak akıl ile üretilmeli. Tabi ki hepimizin tek tek dosyaları hazırlama becerisi var. Ama ortak akılla hareket edeceğimiz söylüyorsak, sadece AK Parti kadrolarının değil, bize katılacak her kesimin katkı vermesi ve ortak akıl önde hazırlanması gerekir.”

YANITI ARANAN İKİ SORU

Burada da kalınmayıp, pozisyon tayini için şu iki sorunun yanıtı da aranmış. İlki: “Partinin kuruluşunu hemen Gerçekleştirip, TBMM’de iktidar çoğunluğunun tükenmesine ve bir erken seçimle sonuçlanacak tablonun ortaya çıkmasına aracı olmamız bize ne getirir?”

ÇİPRAS OLMAK İSTEMİYOR

 İkinci soru ise parti kurmak için kolları sıvayan temkinli, gözleme dayalı ve uygun zemin arayan ekibin genel karakterini de yansıtıyor… Temelin de ekonomik durum oluşturuyor. Önce birkaç ay sonra bir ekonomik krizin daha çıkması ihtimaline dayanan bu bakışın temel ilkesi, “Ekonomik soruna gerekçe olarak gösterilmeyelim, üzerimizde kalmasın” yaklaşımı üzerine kurulu.” 

Etiketler :