M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Akyürek ve Esen muhabbeti!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Konya’da açılışını yaptığı manalı bir şey de Zazadinhan’dı… Uzak olmasa belki de toplu açılışları Zazadinhan’da yapardı Başbakan…

1236 yılında Saadettin Köpek tarafından yaptırılan Zazadinhan, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan önemli bir miras… I. Alaaddin Keykubat zamanında başlayan han inşaatı, II. Keyhüsrev zamanında tamamlanmış. Anadolu’nun en büyük hanlarından olan Zazadinhan’ın restorasyonuna 2007 yılında başlayan Selçuklu Belediyesi, 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde burayı mahmur bir halden mağrur bir hale getirdi. Üstelik bu yenileme için 1.998.000 YTL’yi de gözden çıkardı…

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in 4. Yıl programında göremediğimiz Esen, İstanbul’daki Konyalılar’ın programındaymış…

Ve orada da işittiğim kadarıyla kayda değer sözler etti.

İstanbul’daki Konyalılar’ın ‘Bir şehir nasıl marka olur’ konulu toplantısında konuşan Esen, Konya’nın tarihi ve kültürel kökleri itibariyle marka şehir olma fırsatını elinde tuttuğunu söylüyor ve “Konya geçmişten aldığı güçle markalaşacak” diyor…

Selçuklu Belediyesi’nin Konya’da tarihi ve kültürel değerlere en çok sahip çıkan belediye olduğunu söylememizde hiçbir beis yok…

Meram’ın bağlarından, Karatay’ın Mevlana’sından mahrum olan bölgeyi, beton bir semt halinden çıkarmayı başaran Esen, geçmişin elinden tutarak geleceği imar etmeye çalışıyor…

Elde sadece Zazadinhan yok…

Sille Kültür Evi, Esen’in bu bölgedeki hamlesinin başlangıcını oluşturuyor… Eskiden İlkokul binası olarak kullanılan bina 2002 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edildi. Restore tarihinden sonra kültürel etkinliklerin adresi olan binadan 2007 yılında yaklaşık 8 bin kişinin istifade ettiği söyleniyor. Esen’in Sille’de yaptığı işler bununla da sınırlı değil. 1900’lü yılların başında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılan ve sadece bir yıl hamam olarak kullanılan yapı 2006 yılında restorasyondan geçerek hizmete açıldı. Şimdilerde bu bina tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor. 18. yüzyıl nahiye camilerinin en güzel örneklerinden biri olan Karataş Camii de 2008 yılında restore edilerek ibadete açıldı. Camiinin ön duvarında bulunan zarif çeşme de restorasyon kapsamında yeniden düzenlendi.

Öğreniyoruz ki bu çalışmaların arkası gelecek… Mezar Yaka Camii Restorasyonu, Aghie Eleni Klisesi Restorasyonu, Sokak Sağlıklaştırması çalışmalarıyla Selçuklu’nun tarihe vefası ortaya konulacak.

Bilindiği gibi Konya,  Dünya Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’na hazırlanıyor. Bu kapsamda çıkan dergide İngilizce olarak makalesi yayımlanan Tahir Akyürek de Sille’deki restorasyon çalışmalarına dikkat çekerek, Selçuklu’nun hakkını teslim ediyor.

Öğreniyoruz ki; 10-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu toplantının finali Zazadinhan’da gerçekleşecek…

Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak olan bu büyük toplantının en önemli koltuk değneği Selçuklu…

Konya Valiliği’nin öncülüğünde yapılan tarihi varlıkların korunması toplantısında da Adem Esen önemli bir çıkış yapmış ve “yavaş düşünüp hızlı hareket etmeliyiz” demişti…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı S. Şenol Aydın’ın konuşmasının ardından bu çıkışı yapan Esen, Selçuklu’da gerçekleşecek projelerden kendisinin de yenice haberinin olduğunu söylüyor ve “Bu şehrin tarihine sahip çıkmak istiyorsak hep beraber uzun boylu düşünüp çalışmaları da bir an önce tamamlamalıyız” demeye getiriyor.

Haklı mı, haklı…

Şimdi Adem Esen’in İstanbul’da söylediği şu söze bir bakın:

“Konya’nın elinde marka olma yolunda fırsatlar vardır. Tarihi eserlerimizin restore edilmesi gibi fırsatlar değerlendirilmelidir. Konya ortak bir çalışma ile Türkiye’de marka şehir olabilecek yerlerin başında gelmektedir. Her Konyalı, bulunduğu durumda bu hedefe doğru giden şehrimize destek vermelidir.”

Bir de Akyürek’in tarihi ve kültürel varlıkların korunması toplantısında sarf ettiği sözler var:

“Konya'yı Anadolu'nun en ileri kenti haline getirmemiz lazım. Ecdat mirasına sahip çıkarak günümüzde onları yaşanır hale getirmemiz lazım. Hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor.”

İki başkan da ‘ortak’ ve ‘birlikte’ hareket etmekten bahsettiklerine göre onlara vereceğimiz bir ödev bulunmuyor…

Tahir Akyürek, Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantısına olan katkısından dolayı Esen’e ayrı bir muhabbet besliyor olmalı… Ve bu muhabbet, bakarsınız rekabetin daha da tatlanmasına vesile olur.

Konya tarihi kadar görkemli bir geleceğe hazırlanıyorsa; ne gam!

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum