Aksaray'daki keşif tüm dünyayı şaşırttı! İlk beyin ameliyatı

Aksaray'daki keşif tüm dünyayı şaşırttı! İlk beyin ameliyatı

Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde bulunan Aşıklı Höyük kazılarında ortaya çıkan kafatası, tarihi bir ilk olan 10 bin 500 yıl önceki beyin ameliyatını gün yüzüne çıkarıyor. Müze ziyaretçilerini şaşırtan bu olağanüstü keşif, sağlık tarihine ışık tutuyor.

Aksaray'ın tarih kokan toprakları, Aşıklı Höyük kazılarından çıkan 10 bin 500 yıl öncesine ait bir kadın kafatası ile bir kez daha dikkat çekiyor. Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın'ın aktardığına göre, bu kafatası, dünya tarihindeki ilk beyin ameliyatına işaret ediyor.

kazi4.png

Aşıklı Höyük, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen kararlı kazılarla 30 yılı aşkın bir süredir inceleniyor. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan 1300 yıllık yaşam serüveni, neolitik dönemin ilk izlerini taşıyor.

kazi3.png

Altın, "O dönemde ilk önce etçil, avcı toplayıcı bir toplum, aynı zamanda otçul bir toplum ile hayvan evcilleştirilmesi var. Buğday ekimi ve mimari yapılar gibi ilkler de bu topluluğun yaşam tarzını yansıtıyor" diyor.

kazi2.png

Ancak en dikkat çekici bulgulardan biri, Aşıklı Höyük'te gerçekleşen dünyanın ilk beyin ameliyatına ait. Kafatasının her iki tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delgi ile delindiği tıbben kanıtlanmış durumda. Yapılan bilimsel çalışmalarda, ameliyat sonrasında hastanın 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiş. Bu tespit, uzuv kırıklarında gözlenen kemik kaynama sürecine benzer bir biyolojik iyileşme süreci üzerinden yapılmış.

kazi1.png

Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, konuyla ilgili olarak, "Bu beyin ameliyatı, kemik ve obsidyen madenleri kullanılarak gerçekleştirilmiş. Hastanın 10 gün daha yaşaması, yapılan müdahalenin başarıyla sonuçlandığını gösteriyor. Bu keşif, Aksaray'ın zengin tarihine ve sağlık alanındaki ilk adımlara ışık tutan önemli bir envanterimizden biri" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.