Aksaray'da çıtlık otu zamanı

Aksaray'da çıtlık otu zamanı

AKSARAY (AA) - Aksaray'da yaşayan çok sayıda köylü kadın topraktan yeni çıkmaya başlayan çıtlık otlarını toplayıp satarak evlerinin geçimini sağlıyor.Aksaray’da...

AKSARAY (AA) - Aksaray'da yaşayan çok sayıda köylü kadın topraktan yeni çıkmaya başlayan çıtlık otlarını toplayıp satarak evlerinin geçimini sağlıyor.

Aksaray’da havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkmaya başlayan "çıtlık otları" köylü kadınların da geçim kaynağı oldu.

Altınkaya Köyü’nde yaşayan Emine Doğan, köylerinin etrafındaki arazilerde yeni yeşeren çıtlık otlarını toplayıp Aksaray’ın semt pazarlarında satanlardan.

Kilosunu 10 liradan sattığını elirten Doğan, Aksaray halkının çıtlığa olan ilgisinden ise memnun.

Özelikle haşlanmış yumurtayla çıtlık'ın çok tüketildiğini ve bunun sağlıklı olduğunu söyleyen Doğan, "Bayanlarımız bu mevsimde sofralarında mutlaka çıtlık bulunduruyor. Aksaray'da bahar ve yaz aylarında çıtlık türü dediğimiz yenilebilir bu otlar hiçbir ekim yapılmadan tamamen doğal olarak topraktan çıkıyor. Yani Allah vergisi. Yüzde yüz doğal bir yeşillik grubu. Bunun yanı sıra daha farklı ot türleri de var ama çıtlık bu türlerin en bilineni. Eskiden Aksaray merkezde de bir hayli çok bulunurdu. Ama artık her yer beton. Aksaray’da ikamet edenlerin çıtlığa ulaşmaları bu yönden zor. Bizlerde kendi arazilerimizde yetişen çıtlıkları toplayarak onların ayağına getiriyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :