Akıncı-Yıldırım ortak basın toplantısı

Akıncı-Yıldırım ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım: (1)- "Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alarak müzakere edilmiş bir siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl içinde ulaşılabileceğini samimiyetle beklemektedir"- "Türkiye’nin bugüne k

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alarak müzakere edilmiş bir siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl içinde ulaşılabileceğini samimiyetle beklemektedir." dedi.

Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra yurt dışına başbakan olarak ilk ziyaretini KKTC’ye yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, şahsına ve arkadaşlarına gösterilen muhabbetten dolayı teşekkür etti.

Akıncı ile görüşmede yakın iş birliği konularını ve geleceğe yönelik projeleri ele aldıklarını ifade eden Yıldırım, ayrıca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile sürdürülmekte olan müzakereler hakkındaki en son güncel bilgileri ve durumu Cumhurbaşkanı Akıncı'dan öğrenme fırsatı bulduğunu belirtti.

KKTC ile gönül birliği içinde sürdürdükleri haklı mücadelede elde edilen kazanımları daha da ileri noktalara götürecek güçte ve kararlılıkta olduklarının altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

"Artık uluslararası toplumun da hak verdiği üzere Kıbrıs Türk tarafı müzakere sürecine başlandığından bu yana iyi niyet ve kararlılığını göstermiş, adil eşit ve kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için her zaman inisiyatif alan taraf olmuştur. Diğer yandan hali hazırda yürütülen müzakere ve görüşmeler yalnızca 6 konu başlığından ibaret değildir. Kalıcı çözüm, eşit ortaklık anlayışıyla müşterek geleceğe olan inançla ancak mümkün hale gelebilir. Bu nedenle samimi olarak sonuca ulaşmak, tarafların birbirlerini gelecekteki ortakları olarak görmeleri, birlikte yan yana yaşamaya, birbirlerinin haklarına azami ölçüde riayet etmelerine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alarak müzakere edilmiş bir siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl içinde ulaşılabileceğini samimiyetle beklemektedir.”

- "Türkiye’de ne varsa KKTC’de aynısı olacak"

Kıbrıs meselesinin çözümünün bölgede güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha ciddi katkı sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, "Olası çözümün ardından Kıbrıs adasının gerçek potansiyeli ortaya çıkacak. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerini ortak bir şekilde değerlendirme imkanına kavuşulacaktır. Türkiye’nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde özellikle bizim benimsediğimiz bir prensip var. O da Türkiye’de ne varsa KKTC’de aynısı olacak. Bu amaca yönelik gerek altyapı gerek üstyapı gerek diğer bütün alanlarda Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC'de var olabilmesi için gereken her türlü çalışmayı yapmaya bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

- "Desteğimiz kararlılıkla devam edecek"

Yıldırım, yarım asrı aşan sorunun Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin iyi niyet çalışmaları çerçevesinde devam ettiğini, Türk tarafının da uluslararası camianın daha fazla oyalanmaması konusunda beklentilerinin had safhaya geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin her şart altında Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını kaydeden Yıldırım, "Güvenlik ve kalkınma konularında kararlılıkla desteğimiz devam edecek. Adada huzur ve istikrarın yerleşmesi, refahın artırılması yönünde kararlı çalışmalarımıza hız vererek devam edeceğiz. Türkiye'deki kardeşlerimizin dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de Kıbrıs Türk halkının hakkının, hukukunun ve selametinin sağlanması yönündeki ahdi ve tarihi sorumluluklarını harfiyen yerine getirmeye devam edeceğini ifade ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler