Akdoğan, AA Editör Masası'na konuk oldu

Akdoğan, AA Editör Masası'na konuk oldu

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (3)- "AK Parti'nin bir ilkesel duruşu vardır. Biz, parti kapatmaya karşıyız, bunu zorlaştıran düzenlemeler de yapmaya çalıştık. Şahıslar ve kişiler cezalandırılsın, bu bizim samimi görüşümüzdür. Ama bu, o partilerde yanlış yap

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti'nin partilerin kapatılmasına ilkesel olarak karşı olduğunu belirterek, "Biz, parti kapatmaya karşıyız bunu zorlaştıran düzenlemeler de yapmaya çalıştık. Şahıslar ve kişiler cezalandırılsın, bu bizim samimi görüşümüzdür. Ama  bu, o partilerde yanlış yapan, teröre destek veren ve terör eylemleri içerisinde olan, bir şekilde ağır cezalık suç işleyen kişilerin de görmezden gelineceği, mazur görüleceği anlamına gelmiyor" dedi.

Akdoğan, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son alınan güvenlik tedbirlerinin, yapılan operasyonların, yaşananların ve bu çerçevede gerçekleştirilenlerin Türkiye açısından büyük bir askeri başarı ve diplomatik zafer olduğunu ifade eden Akdoğan, hem bütün dünyanın Türkiye'nin haklılığını yeniden teyit ettiğini hem de oyun değiştirici aktör olarak Türkiye'nin bu hamleyi yaptığını söyledi.

Bölgede Türkiye'ye rağmen hiç bir şeyin olamayacağını, hasmane tutum takınan hiç bir yapının, oluşumun, örgütün burada tutunamayacağını herkesin gördüğünü dile getiren Akdoğan, AK Parti döneminde çok büyük başarı elde edildiğini ama bunun hem askeri hem de diplomatik büyük bir zafer olduğunu vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş'ın, "Bizim çok hızlı, derhal çatışmasızlık koşullarını ve yeniden müzakere şartlarını oluşturmamız gerekiyor" açıklamasına ilişkin Akdoğan, "Güveni tamamen yıktılar. Son dönemde yaptıkları var olan güveni tamamen havaya uçurdu. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, bu aktörlerle bu kadar alavere dalavere yapan sürece ihanet eden aktörlerle bu sürecin nasıl devam ettirileceği bu bir muammadır. Bu yüzden bunlar güveni yıkmıştır, sarsmıştır. Burada PKK'nın artık 'onu yapın bunu yapın' diye şart koşacak hali yok. Onların bir gücü, yetkisi varsa örgüte çağrı yapsınlar, örgüt Türkiye'yi terk etsin, silahları bıraksın. Ondan sonra konuşulacak bir şey varsa konuşulur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Kimse kimseye kendi politikasını dikte edemez"

"Silahların tekrar konuşmaya başlaması sürecinde İsrail, İran, Suriye'nin ne tür strateji geliştirmelerini bekliyorsunuz?" sorusuna Akdoğan, "Terör, kullanılan bir enstrümandır bu bölgesel denklemde. Buna karşı Türkiye'nin son yaptığı hamle çok etkili olmuştur. Bütün oyunun kurallarını da değiştiren bir tablo oluşmuştur. Çözüm Süreci'nde biz hep silahlar sussun, fikirler, siyaset konuşsun. Bunlar ne yapmaya çalıştılar? Hem silahlar konuşsun hem siyaset konuşsun. Bir tarafta parmak sallayan bir adam var, öbür yanda silah sallayan bir adam var. İkisi de biri siyaseten biri silahlı olarak devlete meydan okuyor. Bir kere bu tarz, bu tavır yanlıştır ve demokrasiye hizmet etmez. Bu iki anlayış hangi zeminde olursa olsun devlete, hukuka meydan okuyan, alternatif yapılar kurmaya çalışan bu anlayış yanlıştır. Bunun da çok iyi görülmesi gerekiyor" yanıtını verdi.

"Koalisyon görüşmeleri devam ediyor, siz siyaseten ne kadar umutlusunuz? Koalisyon görüşmeleri nasıl gidiyor?" sorusu üzerine Akdoğan, seçimden sonra partilerin pozisyonlarının, siyasi tablonun, siyaset psikolojisinin ve toplumun bakış açısının farklı olduğunu söyledi.

Akdoğan, AK Parti'nin, "seçimden sonra biz bütün partilere samimi olarak gideriz, çaba gösteririz" dediğini, bu süreci samimi şekilde yürüttüğünü, uzlaşmadan yana olduğunu ve doğru bir süreç yönetimi yaptığını dile getirdi.

CHP ile istikşafi görüşmenin yapıldığını, olmazsa erken seçim beklentisi olduğunu belirten Akdoğan, bu ihtimallerin hepsine ve partilere AK Parti'nin eşit yaklaşımda bulunduğunu kaydetti.

Samimi gayretleri sonuca ulaştırmak için görüşmelerin nereye varacağını izlemek gerektiğine dikkati çeken Akdoğan, "Burada şartlarını dikte etme, kendi politikasını dayatma, kendi durduğu yere AK Parti'yi getirme gibi bir yaklaşım olursa elbette bu kabul olmaz. Senin politikan doğru olsa millet 15-20 oy vermez, 41 oy verirdi. Demek ki bizim politikamız daha fazla halktan destek aldı. O zaman kimse kimseye kendi politikasını dikte edemez" diye konuştu.

Erken seçimin kıyamet olmadığını, bundan korkmamak gerektiğini ifade eden Akdoğan, bir yere varılamaması durumunda düğümü milletin çözeceğini vurguladı.

- "Şahıslar ve kişiler cezalandırılsın, bu bizim samimi görüşümüzdür"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle koalisyon görüşmeleri kapsamında yeniden bir araya gelinmesi ihtimalinin sorulması üzerine Akdoğan, "Kapılar kapatılmadı ama ikinci tur, ön heyetlerin görüşmesi vesaire CHP ile yapıldığı gibi diğer partilerle böyle bir anlaşmaya varılmadı ama kapılar da kapanmadı. Çok hızlı şekilde Türkiye'de şartlar değişiyor. Bundan dolayı bağlayıcı şeyler söylememek lazım, gelişmeleri görmek gerekiyor" dedi.

Akdoğan, parti kapatılma yerine kişilerin cezalandırılmasına ilişkin, "AK Parti'nin bir ilkesel duruşu vardır. Biz, parti kapatmaya karşıyız, bunu zorlaştıran düzenlemeler de yapmaya çalıştık. Şahıslar ve kişiler cezalandırılsın, bu bizim samimi görüşümüzdür. Ama bu, o partilerde yanlış yapan, teröre destek veren ve terör eylemleri içerisinde olan, bir şekilde ağır cezalık suç işleyen kişilerin de görmezden gelineceği, mazur görüleceği anlamına gelmiyor. Bunla ilgili de bir takım devam eden davalar var fezlekeler var Meclis'e gelen. Bunlarda ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken konulardır" açıklamasında bulundu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı