Akademik TÜBİTAK destekleri anlatıldı

Akademik TÜBİTAK destekleri anlatıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nin organize ettiği “Ulusal Akademik ARGE Destekleri ve Fikrin Patente Dönüşüm Süreçleri” Paneli gerçekleştirildi.

NEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yağmur Şener, konuşmasına, toplantının fakültelerinin ilk bilimsel etkinliği olduğunu belirterek başladı. Prof. Dr. Şener, “Fikri patente dönüştüreceğiz ve patente dönüştürdüğümüz o fikirleri de zaman içerisinde ürüne dönüştüreceğiz. Olması gereken süreç budur, fakülte olarak bu konuda gayretle çalışacağız” dedi.

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek ise, her çalışmanın usulüne göre yapılması gerektiğine dikkat çekerek, bazı projelerin sırf yanlış yollar kullanıldığı için kabul görmediğinin altını çizdi. TÜBİTAK, ULAKBİM tarafından “ARGE Projesi nasıl hazırlanır?” konularında ciddi çalışmaların yapılmasıyla bu sorunların azaltıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Yüksek, “BAP Koordinasyonluklarının da ciddi faydaları oldu. Projeler usulüne göre hazırlanınca sonuca da rahat ulaşılır. Araştırma alanında çalışma yapacaklar için de bu toplantının faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

“ÖDENEN BURS MİKTARLARI ARTIRILDI”

Panelde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destekleri Programları Başkanlığı (ARDEB) Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Ulusal Akademik ARGE Destekleri” ve “Proje Hazırlama ve Yazılımında Dikkat Edilecek Hususlar” konularında sunum yaptı. Yıllara göre ARGE harcamaları, araştırmacı sayısı, araştırma grupları ve önlerine koydukları hedefleri detaylandıran Alişarlı, projelerin özgün değerlendirmelerden geçtiğini, ilk seferde reddedilmesinin normal olduğunu ve araştırmacıların vazgeçmemeleri gerektiğini ifade etti. TÜBİTAK tarafından ödenen burs miktarlarının da artırıldığını belirten Alişarlı, yüksek lisans öğrencilerinin bin 500 TL’den 2 bin 200 TL’ye, doktora öğrencilerinin bin 800 TL’den 2 bin 500TL’ye, doktora sonrasındakilerin ise 2 bin 250 TL’den 2 bin 850 TL’ye kadar burs miktarlarının artırıldığını ifade etti.

İdeal bir proje hazırlama süresinin 3-6 ay arasında olduğunu belirten Alişarlı, projeler reddedilse bile ısrarla yeniden göndermeleri gerektiğini dinleyenlere tavsiye etti. Aynı projenin farklı destekleme kurumlarına verilemeyeceğini kaydeden Alişarlı, bu konuların hassasiyetine dikkat edilirse emeklerin zayi olmayacağını da dile getirdi.

 

“DOKTORA YAPMA SÖZÜNE BİN 500 TL BURS”

TÜBİTAK Ulusal Akademik Bağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür Yardımcısı Vekili Doç. Dr. Ömer Faruk Keser ise, “Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Burs ve Destek Programı” konusunda bir sunum yaptı. Üstün yetenekli gençlerin genç yaşta keşfedilmesine destek olduklarını belirten Keser, “Lisans, lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmalara yönelik olarak, yurtdışı hareketliliğe yapılan destekleri ifade etmemizde yarar var. Otomotiv, makine ve imalat, bilgi ve teknoloji alanları bizim için önemli. Tam burs alanlar herhangi bir yerden geliri olmayanlar, kısmi burs alanlar ise bir yerden maaşı olanlardır. Eğer yüksek lisans yapan öğrenci TÜBİTAK’a burs başvurusunda bulunduysa ve ilgili şartları sağlamışsa aylık bin TL burs desteği alır. Şayet yüksek lisans yapan arkadaşlar doktora yapacağının sözünü verirse bursları 1500 TL olur. Buradaki amacımız doktora yapmaya teşviktir” ifadelerini kullandı.

Tanıtım yapmaya, bu desteklerin varlığından haberdar etmeye çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Ömer Faruk Keser, proje çalışanların TÜBİTAK resmi sitesinden sürekli olarak kod numaralarını, önemli tarihleri takip etmelerinin gerekli olduğunun da altını çizdi.