AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım : (2)-"Neden ne olursa olsun bir terör örgütüyle, dostumuz ve NATO'daki müttefikimiz ABD'nin bir başka terör örgütünü yok etmek için iş birliği yapması kabul edilebilir bir şey değildir"-"Eğer hala Türkiye'nin hassasiyetl

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, neden ne olursa olsun, dost ve NATO'daki müttefik olan ABD'nin, bir terör örgütüyle, bir başka terör örgütünü yok etmek için iş birliği yapmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Yıldırım, "Eğer Türkiye'nin hassasiyetleri, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren konularda gerekli teminatlar verilmezse yapacağımız şey çok açık ve nettir. Terör nereden gelirse gelsin, ister hudutlarımızın dışında ister hudutlarımızın içerisinde, bu terörün kökünü kazımaya kararlıyız, gereğini yaparız." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Uluslararası Somali Konferansı'na katılmak üzere gittiği İngiltere'deki temasları, ikili görüşmeleri hakkında bilgi verdi.

Somali'nin doğu Afrika boynuzunda bir ülke olduğunu, uzun yıllar İtalya ve İngiltere'nin esaretinde kaldığını, son yıllarda bağımsızlığını kazandığını anımsatan Yıldırım, Somali'nin bağımsızlığını kazanmasıyla sorunlarının arttığını belirtti.

Yıldırım, 2011'de uluslararası camianın, "Somali diye bir devlet kalmadı, fiilen iflas etti" dediğine işaret ederek, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yanında sivil toplum örgütleri temsilcileri ve iş adamlarıyla Somali'ye çıkartma yaptığını anımsattı. Yıldırım, kapalı havaalanının, hızlı bir müdahaleyle açıldığını, Türkiye Cumhuriyeti bayrağını taşıyan uçağın Somali'ye indiğini dile getirerek, "Buradan insanlığa Cumhurbaşkanımız bir şey söyledi: 'İnsanlık öldüyse biz buradayız, Somali'deyiz, insanlığın Somali'ye dikkatini çekiyoruz.' O günden sonra Somali'de yaşayan yoksulluktan, kuraklıktan, yoksunluk ve terörden adeta tükenme noktasına gelen o ülkede umutlar tekrar yeşerdi." diye konuştu.

-"Uluslararası camiadan duymak onurdur"

Uluslararası Somali Konferansı'nda, büyük laflar eden, Somali için büyük vaatler, umutlar ortaya koyanları gördüklerini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama orada bir konuşmacının dediği gibi; bunlar arasında bir ülke var ki o Somali'de hiçbir hesap yapmadan, hiçbir plan içinde olmadan sadece oradaki insanların hayata tutunması, terörden korunması için fedakarlık yapıyor, oraya hastaneler, klinikler, okullar yapıyor, su kuyuları açıyor, ıslah projeleri yapıyor, tarım projeleri gerçekleştiriyor, güvenliği sağlamak için polislerini, askerlerini eğitiyor. Havalimanını açıyor seferler başlatıyor, deniz limanını açıyor, ticareti başlatıyor. Böylece orada, Hint Okyanusu'nda, Aden Körfezi'nden deniz korsanlığını sona erdiriyor. İşte o ülkenin adı Türkiye'dir.

Bütün katılımcıların ittifakla söylediği şey şudur: Milyarlarca dolar yardım sözü verildi, belki bir çoğu da verildi, aktarıldı ama o yardımlardan geriye hiçbir iz kalmadı. Tek iz bırakan, tek görünür olan Türkiye'nin yaptığı destek ve yardımlardır. Bunu uluslararası camiadan duymak, bizim için bir onur, şereftir."

-"Bunlar ölüm makinası"

Başbakan Yıldırım, ikili temaslarında, İngiltere'nin AB'den çıkış süreci sonrasında Türkiye ile ilişkilerinden herhangi bir geriye gidiş olmaması için yapılması gerekenleri, bölgesel ve uluslararası konuları, Türkiye- AB ilişkilerini kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini anlattı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Suriye ve Irak'ta bir çıbanbaşı haline gelen terör örgütü YPG ve DEAŞ hakkında kapsamlı görüşmeler yaptıklarına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Adı ne olursa olsun ister PKK, ister YPG, ister PYD, ister DEAŞ olsun, bunların hepsi terör örgütüdür, bunlar birer ölüm makinasıdır. Sınırlarımızın öte yanında her türlü terör yapılanması hakkındaki hassasiyetimizi bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti öncesi doğrudan anlatma fırsatı bulduk. Savunma Bakanı'nın bu konuda, bunun bir mecburiyet olduğunu, seçim olmadığını ifade etmesi önemlidir. Ancak neden ne olursa olsun, dostumuz ve NATO'daki müttefikimiz ABD'nin, bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünü yok etmek için iş birliği yapması kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu açık ve net şekilde kendisine ifade ettim. Eğer hala burada Türkiye'nin hassasiyetleri, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren konularda gerekli teminatlar verilmezse yapacağımız şey çok açık ve nettir. Terör nereden gelirse gelsin, ister hudutlarımızın dışında ister hudutlarımızın içerisinde bu terörün kökünü kazımaya kararlıyız, gereğini yaparız."

Başbakan Yıldırım, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le gerçekleştirdiği ikili görüşmeye de değinerek, BM'nin yeni Genel Sekreteri'nin seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptığını anımsattı.

(Sürecek)

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :