AK Parti İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı

AK Parti İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı

Başbakan Yıldırım: (4) - "(Başkanlık gelirse Türkiye bölünür...) Asıl başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek, federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler

İSTANBUL (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "(Başkanlık gelirse Türkiye bölünür...) Asıl başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek, federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye'de başkanlık sistemi 780 bin kilometrekare vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ilkesinin esas alındığı bir sistemdir." dedi.

Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı'nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, daha önce kendi söylediklerini tekrar ederek, "Bu iş böyle yürümüyor ya gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Bunu istemiyorsanız o halde bu mevcut durumu, bu fiili durumu düzeltelim" dediğini hatırlattı.

Başbakan Yıldırım, "Doğru söze ne denir. Biz dedik ki buyurun, gelin bu durumu düzeltelim, millet bunu bekliyor. Anayasa değiştirildi, cumhurbaşkanını millet seçiyor." ifadelerini kullandı.

Milletin seçtiği, onun iradesine sahip cumhurbaşkanının anayasal olarak da sorumlu olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siyaseten en azından sorumlu olması gerekir ama mevcut anayasa buna imkan vermiyor. O halde yapılacak değişiklikle Meclisin yasama iradesinin daha da güçlendirilmesi, yürütmenin tek başına iktidarı garanti edecek şekilde yeniden dizayn edilmesi. Türkiye'nin birliği, beraberliğinin gelişmesi için 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için bölücülerle, FETÖ'cülerle, iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için, güçlü, tek başına iktidar çıkarması lazım her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor. 'Başkanlık gelirse Türkiye bölünür...' Asıl başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek, federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye'de başkanlık sistemi 780 bin kilometrekare vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ilkesinin esas alındığı bir sistemdir. Bunu bir kenara açık ve net koyalım. Hiç kimse 'başkanlık eyalet sistemini getirecek, başkanlık bölünme getirecek' diye tezviratlarda, yalan yanlış beyanlarda bulunmasın. Türkiye'nin, ülkesiyle, milletiyle bölünmez bütünlüğünü önceleyen, esas alan üniter yapıya sahip çıkan, yargı, yürütme, yasamanın bütün bu erklerin alanlarını birbirinden ayıran, modern Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasadan bahsediyoruz."

- "Başkanlık sistemiyle belediye başkanlığı arasında fark yok"

Başbakan Yıldırım, bu anayasaya göre yapılacak başkanlık sistemiyle Türkiye'nin artık koalisyonlarla yönetilen, zayıf iktidar dönemlerini geride bırakacağını, sürekli tek başına iktidar çıkaracağını, istikrarı ve güveni seçimden seçime sağlayacak yeni bir dönemle taşımış olacağını anlatarak, "Başkanlık sistemini vatandaşlarım daha iyi anlasın diye daha önce şöyle anlatıyordum. Başkanlık sistemiyle belediye başkanlığı arasında fark yok." dedi.

İstanbul belediye başkanının seçimle gelip, hizmet ettiğini, onun bir meclisinin olduğunu, bu meclisin de seçimde gelerek, başkanı denetlediğini aktaran Yıldırım, "Başkan da verilen bütçeyle şehrin bütün hizmetlerini görüyor. Mecliste değişik partiler var. CHP var, MHP var, diğerleri var ama Meclisin çalışması kendi içinde. Bazı işlere hep birden 'evet' diyorlar, bazı işlere itiraz ediyorlar. Bu da mümkün. Bu da demokrasinin gereği ama ne oluyor? Meclisle başkanın seçimi aynı anda oluyor. Aynen başkanlık sisteminde de. Meclis de seçilecek, başkan da seçilecek. Vatandaş bir başkan için, bir meclis için, milletvekili için, ayrı ayrı sandığa gitmeyecek. Bir seferde ikisini de halletmiş olacak. Burada büyük bir zaman tasarrufu var, büyük bir kaynak tasarrufu var. Aynı zamanda da başkanın ve oluşturacağı bakanlar kurulunun işlerini takip edecek, denetleyecek, yol gösterecek. Memleketin ihtiyacı olan kanunları çıkaracak bir meclis var." diye konuştu.

Yıldırım, Meclisin parlamenter sistem olduğunu belirterek, "Aslında Türkiye'nin sisteminin adı da yok, dünyada örneği de yok. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemine benziyor, parlamenter sisteme de benziyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade yoktur"

"Darbeciler o zaman anayasayı yazarken, konu cumhurbaşkanına gelince 'yaz aldı kaçtı' demiş. Bütün ne varsa dünyada yetkiler oraya doldurmuş." diyen Yıldırım, bir yandan parlamenter sistem denildiğini, bir yandan da başkanlığın yetkilerinin konulduğunu dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir yandan da başkanı Meclisten seçtiriyorsunuz. Bir acayip, garaip durum. Bunun mutlaka düzelmesi lazım. Bizim yapmak istediğimiz şey bu. Millet iradesi en üstün iradedir. Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade yoktur. Ne vesayetçiler, ne darbeciler, ne de başkaları. Herkes millet iradesinin önünde şapka çıkarmaya mecburdur. Demokrasilerin olmazsa olmazı da o dur. Başkan da millet iradesine tabidir, meclis de millet iradesine tabidir, yargı da millet iradesine tabidir dolaylı olarak. Onun için başkanlık sistemiyle ilgili bu konu önümüzdeki günlerde inşallah bütün ayrıntılarıyla, bütün kapsamıyla enine boyuna konuşulacak ve bu noktada aklı selim, doğru olan yanlış bilinen doğrular da bu şekilde vatandaşımıza anlatılacak. Bunun için AK Parti'nin tek başına başkanlık ve yeni anayasa veya değiştirilen anayasayı Meclisten geçirip, milletin önüne getirme şansı, imkanı yok. Sayımız itibarıyla. O yüzden Meclisteki diğer partilerin başta MHP olmak üzere, CHP'nin de bu dönüşüme destek vermesini bekliyoruz. İstiyoruz ki katılım, uzlaşma olabildiğince yüksek oranda olsun. Bu şerefe, Türkiye'yi gelecek kuşaklara taşıyacak bu onuru hep birlikte yaşayalım. CHP'de olsun, MHP'de olsun, AK Parti'de olsun. Milletimizin bütün renklerini temsil etsin ama CHP karışmazsa, bu işe destek vermezse de biz bu hedefimizden, bu vaadimizden vazgeçecek değiliz. Anayasa değişikliğimizi en kısa sürede Meclise getireceğiz ve Meclisin takdirine sunacağız. Meclisimiz gerekli görüşmeleri, müzakereleri yaptıktan sonra inşallah inanıyorum ki işi millete havale edecek. Millete havale edilen her sorun çözülür. Bugüne kadar milletin görevi, krizleri çözmek olmuştur. Vekiller, hükümetler işin içinden çıkamadığı her işi millete götürmek mecburiyetindedir. Burada bu önemli değişikliği Türkiye'nin yeni nesil demokrasisini belirleyecek bu değişimin de mutlaka milletin onayından geçmesi gerekiyor. Biz bunu çok önemsiyoruz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :