AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu:

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla herkesin eşit bir şekilde birinci sınıf sağlık hizmeti almasını sağlıyoruz"

ANTALYA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla herkesin eşit bir şekilde birinci sınıf sağlık hizmeti almasını sağlıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Kemer Devlet Hastanesinin Polyatif Bakım Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, son 14 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, sağlığa çok önem verdiklerini söyledi.

Eğitim ve sağlığın, gerek bütçeden ayrılan pay gerekse gerçekleştirilen projeler bakımından her zaman AK Parti hükümetinin birinci önceliği olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla herkesin eşit bir şekilde birinci sınıf sağlık hizmeti almasını sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, sağlık hizmetlerinin insanların sırtındaki yükünün tamamen yok olduğunu belirterek, eskiden 100 lira olan bir ilacın fiyatının bugün 20 liraya düştüğünü bildirdi.

- "Sıra şehir hastanelerinde"

Türkiye'deki tüm hastanelerden koğuş sistemini kaldırdıklarını, devlet, özel ve üniversite hastanelerinin hepsini milletin hizmetine sunduklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'nin her yerine yeni hastaneler yaptığımız gibi Antalya'ya da hastaneler yapıyoruz. Mevcut hastanelerimizin kapasitesini büyütüyoruz. Ama görüyoruz ki bu da yetmiyor. Şimdi sıra geldi şehir hastanelerini kurmaya, eğitim ve araştırma hastanelerinin sayısını çoğaltmaya. Yani hem tedavi verecek hem de eğitim ve araştırma yapacak ki yeni doktorlar, yeni sağlık personelleri yetiştirecekler. Bugün Türkiye'nin her yerinde büyükşehirlerde başlamak üzere şehir hastaneleri kuruluyor. Kamu-özel ortaklığı modeliyle bunları yapıyoruz. Bugün 56 bin yatak kapasiteli değişik şehirlerdeki şehir hastanelerimiz onay aldı. Antalya'ya da bir şehir hastanesi yapıyoruz. Bin yataklı hastane planlanıyordu, onu şimdi bin 500 yataklı hastaneye çevirdik. Bin 500 yataklı şehir hastanesinin işlemleri bitmek üzere. Yakında onayını alırız."

Çavuşoğlu, vatandaşların doğumdan ölüme kadar devletini yanında hissetmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için devletin tüm imkanlarının vatandaşlara sunulduğunu ifade etti.

Yeni dönemde tüm sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracaklarının altını çizen Çavuşoğlu, nitelikli yatak sayısının yüzde 90'a çıkarılması gerektiğini belirtti.

- "Bir doktora düşen insan sayısını 3 binin altına düşüreceğiz

Çavuşoğlu, Türkiye'de her bir doktorun bakmak zorunda olduğu hasta sayısının 3 binin üzerinde olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu rakam bazen 4 bin, bazen de 5 bin oluyor. Bunun sebebi insanlara önem vermememiz değil. Bugün Türkiye'nin en büyük sıkıntısı yeterli sayıda doktorumuzun olmaması. Eğitimi, bilgi birikimi ve buluşlarıyla doktorlarımız dünyada takdir topluyor. Aranan doktorlar. Her yıl dünyanın her yerinde görev yapan da var. Ama sıkıntı var. Şimdi tıp fakültelerine ve sağlık bilimlerine ağırlık veriyoruz. Sadece doktor sayısını artırmak yetmez. Nitelikli personel sayısını da artırmamız lazım. Örneğin onkolojiyle ilgili tüm işlemleri doktorlarımız yapıyor. Oysa nitelikli personel yetiştirirsek o doktorlarımız daha fazla sayıda insana bakabilir. Belki erken teşhiste daha başarılı olabiliriz. Aile hekimliğinde doktor sayısı artıkça, bir doktora düşen insan sayısını 3 binin altına düşüreceğiz."

- "Türkiye insani yardımda dünya üçüncüsü"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyada insani yardım yapma konusunda ABD ve İngiltere'den sonra 3. sırada, ülke gelirine göre ise birinci sırada olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"1,7 milyar dolar insani yardım yapıyoruz. Bugün dünyada yılda 3,4 milyar dolar civarında kalkınma projelerine destek veriyoruz. Eskiden 1 milyar dolar almak için IMF'nin kapısında ne kadar beklerdik. Alınca da bayram ederdik. Bugün böyle bir ülkeyiz. Böyle bir ülkeysek mazlum insanlara yardım etmemiz lazım. Bu insanlara da hastaneler yapmalıyız. Somali'de 100 yataklı hastaneyi bu yüzden yaptık. Sudan'da ve Afrika'nın diğer ülkelerinde hastaneleri bu yüzden yapıyoruz. Bir ülkeye hastane yaptığın zaman sadece o ülkedekiler değil, çevresindeki ülkelerden de vatandaşlar gelip tedavi görüyor."

Sağlıkta araştırma geliştirmeye önem verilmesi gerektiğini bildiren Çavuşoğlu, tıbbi ilaç ve cihazlarda yerli üretimde artış yaşandığını vurguladı. Çavuşoğlu, milli aşı da üretileceğine değinerek, "Çocuklarımıza vurduğumuz aşıların hepsi inşallah yerli olacak" dedi.

Konuşmanın ardından Çavuşoğlu ve protokol üyeleri tarafından bakımı merkezinin açılışı gerçekleştirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı