Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:

"Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2015'te 16 ve 17 yaşında evlenen kız çocuklarının sayısı 31 bin 337"

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2015'te 16 ve 17 yaşında evlenen kız çocuklarının sayısının 31 bin 337 olarak belirlendiğini bildirdi.

Bakan Ramazanoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun küçük yaşta evliliklerle ilgili soru önergesini yazılı olarak yanıtladı.

Yanıtında, Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan evlenme istatistiklerinin resmi evlenmeleri içerdiğini belirten Ramazanoğlu, 16-17 yaşları arasındaki çocuk gelinlerin sayısının 2010'da 45 bin 738, 2011'de 42 bin 700, 2012'de 40 bin 428, 2013'te 37 bin 481, 2014'te 34 bin 629, 2015'te 31 bin 337 olduğunu bildirdi.

Türkiye'de erken yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere ilgili tüm tarafların katılımıyla kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade eden Ramazanoğlu, buna ilişkin yasal düzenlemeleri hatırlattı.

Bakanlığın erken yaşta evlilikleri önlemeye yönelik çalışmalarını da aktaran Ramazanoğlu, 2013-2017 yıllarını kapsayan Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik hedef ve stratejilere yer verildiğini bildirdi.

Eylem planına göre, erken yaşta ve zorla evliliklerin nedenleri ve etkilerine ilişkin bilimsel araştırmalar yapılmacağını belirten Ramazanoğlu, nüfusa kayıt edilmemiş çocukların sisteme alınması, özellikle kız çocuklarının eğitim sistemi içinde kalması ve eğitim sistemi dışında kalan kız çocuklarının tespiti, takibi ve eğitime devamının sağlanması, erken yaşta evlenerek doğum yapan kız çocuklarının tespiti, bildirimi ve bu konudaki yargılamaların öncelikli ve hızlı yapılması konusunda gerekli tedbirler alınacağını vurguladı.

Ramazanoğlu, toplumun tüm kesimlerine ulaşılması amacıyla muhtarlara, din görevlilerine, kanaat önderlerinin, mülki amirlerin ve yerel yönetimlerin, erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda bilgilendirilip, bilinçlendirileceğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Müfredata ilişkin eğitim programları yapılandırılırken erken yaşta evliliğe özendirici unsurların yer almamasına dikkat edilecektir. Görsel ve yazılı medyada, erken yaşta ve zorla evliliğe özendiren program ve yayınların tespiti yapılarak gerekli tedbirler alınacaktır. Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim sistemine dahil edilmesi için lokal tedbirlerden ziyade sistematik tedbirler alınacaktır. Bakanlığımızca yürütülen Şartlı Nakit Transferi uygulaması da kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesine yönelik pozitif ayrımcılık unsurları içermektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :