Ahilik Sandığı'nda erteleme esnafı memnun etti

Ahilik Sandığı'nda erteleme esnafı memnun etti

1 Ocak 2018'de uygulamaya girmesi planlanan Esnaf Ahilik Sandığı'nın yürürlük tarihinin torba kanunla iki yıl ertelenmesi esnafı memnun etti- TESK Başkanı Palandöken:- "Uygulamanın zamana yayılmasını istedik. Esnafın, prim ödemede güçlük çektiği dönemde b

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Esnaf Ahilik Sandığı'nın 1 Ocak 2018 olarak planlanan yürürlük tarihinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen torba kanunla iki yıl ertelenmesi esnafta olumlu karşılık buldu.

Torba kanunla yürürlük tarihi 1 Ocak 2020'ye ertelenen uygulama, 1,6 milyon esnafı ilgilendiriyor. Esnaf Ahilik Sandığı ile iflas eden ya da dükkanını kapatan esnafa, kurulacak fon üzerinden işsizlik maaşı gibi ödeme yapılması planlanıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esnaf Ahilik Sandığı'nın ertelenmesini çok olumlu bulduklarını söyledi.

Palandöken, esnafın üzerindeki yüksek prim yükü nedeniyle ertelemeyi kendilerinin talep ettiklerini bildirdi.

Primlerin yanı sıra Ahilik Sandığı için yapılacak ödemenin esnafı etkileyeceğine işaret eden Palandöken, "Esnaf, prim olarak en düşük basamakta dahi 628 lira ödeme yapıyor. Biz bir yıllık erteleme bekliyorduk ancak iki yıllık erteleme oldu. Biz, uygulamanın zamana yayılmasını istedik. Prim ödemede güçlük çektikleri için bir de sandık için ödeme yapmaları zor olacaktı." dedi.

Palandöken, söz konusu ertelemenin, Ahilik Sandığı'na ilişkin yönetmeliklerin çıkarılarak uygulamanın nasıl olacağının görülmesi açısından da zaman kazandıracağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böyle bir esnaf sandığı getirilmesini de biz talep etmiştik ancak o dönemde prim sıkıntısı yoktu. Prim ödemeleriyle ilgili de çalışmamız var. Birçok esnaf, emekliliğe hak kazanmış durumda ancak borcu var. Bankalarla anlaşarak, borçlarını kapatmalarını sağlayacağız. Esnaf da emekli olup borç stokunu bitirecek. Ondan sonra sandık uygulamasına geçilmesi uygun olur. Bu konu esnafın geleceğiyle ilgili. Esnaf, işi bıraktığı zaman aç kalıyor. Bu sandık sayesinde işsizlik maaşı alacak."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sandığa yapılacak ödemenin detaylarını tekrar masaya yatıracaklarını ifade eden Palandöken, esnafın, fon için aylık en az 35 lira ödeme yapacağını dile getirdi.

- Sistem nasıl işleyecek?

Esnaf Ahilik Sandığı'na ilişkin düzenlemeye göre; jokeyler, antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar dışında kendi adına çalışanlar zorunlu olarak sandık sigortalısı sayılacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak ve Sayıştay tarafından denetlenecek. Esnaf ve devlet tarafından sandık için prim ödenecek. Esnaf, her ay prime esas kazancı üzerinden yüzde 2 oranında prim öderken devlet de yüzde 1 oranında prim desteğiyle sandığa katkı yapacak. Bu durumda ödenecek prim tutarı, eğer yürürlük tarihi ertelenmeseydi 2018'de aylık 35 lira ile 266 lira arasında değişecekti. 1 Ocak 2020'de uygulamaya girecek kanun, iş yerini kapatan esnafa 10 aya varan sürelerle işsizlik maaşı ödenmesini sağlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :