Ağralı TBMM Genel Kurulu'nda konuştu

Ağralı TBMM Genel Kurulu'nda konuştu

HDP'nin Şırnak'ın sorunlarına ilişkin önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, "Şırnak'ta operasyonların ardından, ortaya konan yıkım projelerinin araştırılması ve Şırnak halkının mağduriyetinin giderilmesi" amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergenin, bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Önerge üzerinde HDP Grubu adına söz alan Çağlar Demirel, "Şırnak'ta bir ablukanın söz konusu olduğunu, Şırnak'ın tamamen yerle bir edildiğini" öne sürdü.

Kent merkezinde 69 bin nüfus bulunduğunu ancak 64 bin kişinin kent dışına çıkarıldığını ve çeşitli yerlere göç etmek zorunda bırakıldıklarını savunan Demirel, "Kumçatı belediyesine bağlı yaklaşık 700 aile hala çadırlarda yaşamaktadır. Çadır dediğimiz de ağaçtan, yapraklardan ve naylonlardan yapılan, gecekondu tarzında, sadece içinde kalabilmek için yapılan bir çadırdır. Bu kış koşullarında şu anda o çadırlarda kalmanın mümkün olmadığı herkes tarafından bilinmelidir." diye konuştu.

Demirel, enkazın kaldırılması için tutulan şirketlere ücret ödenmediğini, devlet tarafından "Buradan çıkardığınız eşyalar size aittir." ifadelerinin kullanıldığı iddiasında bulundu.

- "Hükümet Şırnak'a yeterince sahip çıkmamıştır"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Şırnak'ın, yıllardır terör olaylarından en çok zarar gören illerden biri olduğunu belirtti.

Son zamanlarda terör olayları, terör saldırıları ve operasyonlardan en çok mağduriyete uğrayan ilin yine Şırnak olduğunu anlatan Akçay, "Terör olayları nedeniyle binlerce Şırnaklı kent merkezini boşaltmak zorunda kalmıştır. Bunlar ya akrabalarının yanına ya da başka ilçelere göç etmiş ya da çadırlarda yaşamaya mahkum olmuşlardır. Kış mevsimi de kapıdadır." diye konuştu.

Akçay, sözlerine şöyle devam etti:

"Şırnaklılar aylardır şehrin giriş ve çıkışlara kapatılması nedeniyle ayrıca bir mağduriyet yaşamaktadır. Bütün bu süreç boyunca hükümet ve bürokratlar Şırnaklılara ve Şırnak'a yeterince sahip çıkmamıştır. Halkı adeta PKK terör örgütü ve yandaşlarının kucağına itmektedir. Vatandaşın yaşadığı bu mağduriyetler ve çaresizlik terör örgütü tarafından propaganda malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Şırnak'ta terör olaylarından zarar gören binalar yıkılmaya başlanmıştır. Bu iş hizmet alımı yöntemiyle özel bir firmaya verilmiş, bu firmayla yıkılacak bina başına ücret ve enkazdan çıkacak olan bina demiri karşılığında ihale edilmiş. Bu denli cazip ve ucu açık bir sözleşme karşısında yetkili yıkım firması, tamamen sağlam olan ve hiçbir şekilde zarar görmemiş binaları da kendi marifetiyle ateşe verip, sonradan resmini çekmek veya ana kolonlara zarar vermek suretiyle, yıkım kararına dahil edip yıkmış ve bundan da oldukça nemalanmıştır. Vatandaş kendisine ait ve hiçbir şekilde zarar görmemiş evlerindeki eşyaları almak istiyor ancak şirket yetkilileri tarafından eşyalarını almalarına izin verilmiyor, çünkü şirket binadaki bu eşyaları adeta ganimet olarak görmektedir. Şırnak Valiliğine bu konuda yapılan başvurulara da ret cevabı verilmektedir."

- "Buna seyirci kalmak ayıp"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Genel Kurul'da çok nadir görülen bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu, 3 muhalefet partisinin de Şırnak halkının yaşadığı sorunlarla ilgili mutabık gibi göründüğünü kaydetti.

Altay, "Umarım ve dilerim ki hükümet bu uyarılarının, bu eleştirilerinin, Şırnak halkına uygulanan zulmün, bu acı günlerin biran önce telafisi sağlanır." dedi.

Şırnak'ta yaşanan dramın Kürt sorunuyla ilgili olduğunu belirten Altay, "Kürt sorununun çözümü konusunda iktidar partisinin ne yapmak istediğini ben 14 senedir anlamadım, anlayan varsa beri gelsin." diye konuştu.

Altay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Devletin bir tane yüzü vardır. Kürt-Türk ayrımı yapmadan, herkese şefkatle bakan bir yüzü vardır. Devlet ceberut yüzle, toplumun belli bir kesimini karşısına alarak, insanları ayrıştırarak, ötekileştirerek barışı tesis edemez. Ne oldu şimdi? Çukurca'da şehit var. Bağıracağız 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez.' Evet, inancımıza göre onlar ölü değillerdir ama bal gibi ölüyorlar, bal gibi ölüyorlar. 'Vatan bölünmez.' Sen istediğin kadar bağır, insanların beyninde bu vatanı bölerseniz ondan sonra senin o coğrafi sınırlarının bir önemi kalmaz. Şırnak'taki insan da kendisini Türkiye Cumhuriyeti'nin bir yurttaşı gibi hissetmeli, aidiyet hissi duymalı. Bu hükümet bunu bitirdi. Bu ayıptır, insanlık suçudur. Bölgede terör var diye bütün Kürtleri terörist gibi algılayan bir kafa bu ülkeye iç savaştan başka hiçbir şey getirmez.

Şırnak'ta 7 bin insan iptidai, uyduruk çadırlarda. Hiç mi yürek, vicdan, insaf yok? Böyle şey olabilir mi? Bunu kabul edip burada oturmak, buna seyirci kalmak ayıptır."

- "Yaralar hızla sarılmaya başlandı"

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, HDP'nin grup önerisindeki "Tank ve top atışlarından kurtulan evler" ibaresiyle, aslında, terörün ve terör örgütünün yaptığı enkazın üstünün kapatılmaya çalışıldığını bildirdi.

Terör örgütünün enkaza çevirdiği ve vatandaşlara hayatı zindan ettiği yerlerde, yine vatandaşların büyük desteğiyle bölgenin teröristlerden temizlendiğini ifade eden Ağralı, "Vatandaşlar öz yönetim safsatası altında hayatı zindan eden terör ve terör örgütüne gereken tepkiyi göstermiştir. Vatandaş terör ve terör örgütünden kaçıp, devlete ve devletin sıcak şefkatine sığınmıştır." dedi.

Ağralı, devletimiz yaşanan tüm bu dram karşısında, tüm kurum ve kuruluşlarıyla, STK'larıyla yaraları hızlı bir şekilde sarmaya başladığını vurgulayarak, bu kapsamda çok hızlı bir şekilde Cizre, Silopi ve İdil'de çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

"Devletin enkazları kaldırırken, firmalara ödeme yapmadığı, tabiri caizse ganimetlere karşılık bu işleri yaptırdığının söylendiğini" aktaran Ağralı, bunun doğru olmadığını, bu firmalara yapılan ödemelerle ilgili belgelerin bakanlıktan alabileceğini ifade etti.

Ağralı, Şırnak'ta bir mağduriyet oluştuğunu ve bölge insanının huzur istediğine işaret ederek, kente yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de üç muhalefet partisinin grup başkanvekillerinin Şırnak ile ilgili önemli tespitler yaptığını belirterek, "7 bin insanın kışı çadırda karşılamasına kimsenin rıza göstermemesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :