Afrikalı Müslümanlar Filistin için tek yürek

Afrikalı Müslümanlar Filistin için tek yürek

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen ve dünyada 20'den fazla ülkeden Müslüman ilim adamının katıldığı "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısında Afrikalı alimler, İsrail'i kınayarak, Filistin halkına destek verdi- Kenyalı İmamlar Meclisi Üyesi Fays

İSTANBUL (AA) - KENAN IRTAK- ÇİĞDEM ALYANAK - Diyanet İşleri Başkanlığı'nca İstanbul'da düzenlenen ve dünyadan 20'den fazla ülkeden Müslüman ilim adamının katıldığı "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısında Afrikalı alimler, İsrail'i kınayarak, Filistin halkına destek verdi.

Toplantı için İstanbul'da bulunan Afrikalı alimler, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi kararı sonrası ülkelerinde yaşananları AA muhabirine değerlendirdi.

Kenyalı İmamlar Meclisi Üyesi İbrahim Faysal, Afrikalı tüm Müslümanlar gibi Kenyalı Müslümanların da Filistin için duruşunun Türkiye ile aynı olduğunu söyledi.

Filistin ve Mescid-i Aksa'nın sadece Arapların değil, tüm Müslümanların meselesi olduğunu anlatan Faysal, şunları kaydetti:

"Filistin'de yaşayan insanlar Filistin için, Kudüs için ve Mescidi Aksa için ne yapıyorsa biz de aynısını yapmalıyız. Kenyalı Müslümanların tutumu da böyledir. İslam, Müslümanların hepsine sorumluluk yükler ve Kudüs hepimizin meselesidir. Trump'ın kararının ardından tüm Kenya'da sert tepki gösterildi. Trump'ın kararının ardından Kenyalı Müslümanlar olarak protesto gösterileri yaptık. 'Kudüs Filistin'in başkenti olarak kalacak' başlıklı basın açıklamaları yaptık.Ülkedeki Müslümanların yüzde 100'ü bu kararı kabul etmedi. Doğrunun ve haklının yanında yer alan Hristiyanlar da Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini reddetti. Çok az Hristiyan bu kararı doğru kabul etti."

Faysal, Kenya hükümetinin ise halkın bu direnişinin aksine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarıya çekimser oy verdiğini anımsattı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Kudüs için düzenlediği olağanüstü toplantının önemine de değinen Faysal, "Bu toplantıyı büyük bir heyecanla takip ettik. Bize çok gurur verdi. Alınan kararlar bizleri çok mutlu etti. Alınan kararlar haklının ve mazlumun yanında duran kararlardı. Bu toplantı Kenya medyasında çok geniş yer buldu. Devlet televizyonunda bile birçok kez haber yapıldı. Olağanüstü zirve gerçekten çok önemliydi." diye konuştu.

Faysal, Kenya'daki Müslümanların Kudüs'ü ziyaret etmek istediğini ancak ülkelerinde vize işlemlerini aşamadıklarını için bunu yapamadıklarını dile getirerek, "Vize sorununu aşabilirsek inanıyorum ki milyonlarca Kenyalı Müslüman Mescid-i Aksa'da namaz kılmak için akın edecektir." ifadelerini kullandı.


- "Siyonistlerin geleneğinde uzlaşı yoktur"

Nijeryalı alim Dr. Abdulkadir Süleyman Muhammed ise ülkesindeki Müslümanların Filistin ve Kudüs'e desteklerinin her zaman devam ettiğini belirtti.

Aradaki uzak mesafeye rağmen Nijeryalı Müslümanların Filistinliler için dua ettiğini ve onlara maddi yardımda bulunmaya çalıştığını söyleyen Muhammed, "Duaların tek başına yeterli olmadığının farkındayım. İsrail'i geriletecek olan tek şeyin intifada olduğuna inanıyorum. İsrail ancak ve ancak güçten anlar. Bu onların geleneğinde var. Siyonistlerin geleneğinde uzlaşı yoktur. Onlara karşı ancak güç kullanırsanız hakkınızı elde edersiniz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Kudüs Müslümanların ve barışı isteyen herkesindir"

Tanzanyalı Alimler Heyeti Üyesi Muhammed İssa da Tanzanyalı Müslümanların Filistin'in davasının yanında olduğunu belirtti.

Trump'ın Kudüs kararının ardından Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'da Müslüman Kongresi'ni acil toplantıya çağırarak kararı değerlendirdiklerini, bunu kabul etmediklerini Tanzanya kamuoyuna duyurduklarını kaydetti.

Küdüs'ün mübarek bir belde olduğuna vurgu yapan İssa, "Kudüs Müslümanların ve barışı isteyen herkesindir. Çünkü orası barışın kapısıdır." dedi.

İTT'nin Kudüs için olağanüstü toplantısı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Vahyin Kutsadığı Şehir: Kudüs" toplantısının son derece önemli olduğunu vurgulayan İssa, "Bu toplantılar bizi bir araya getirerek ortak kararlar almamıza vesile olurken, düşmanlarımızın da rahatsız olmasına neden oluyor. Çünkü onlar bizim birlik olmamızdan korkuyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Halkımız, Filistin'in özgürlüğünü savunuyor"

Uganda Müftü Yardımcısı Muhammed Ali Waiswa da Uganda'daki tüm Müslümanların Filistin halkıyla aynı duygu ve düşüncelere sahip olduğuna vurgu yaparak, "Kudüs ve Mescid-i Aksa meselesi bizim de meselemizdir. Uganda, Müslüman lideri İdi Amin döneminde Filistin'le ilişkileri başlattı ve ülkemize çok sayıda Filistinliyi davet etti. Filistinliler ülkemizde kendileri için birçok çalışma yaptı. Halkımız, Filistin'in özgürlüğünü savunuyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :