Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

Fildişi Sahili'ndeki 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'ne katılan bazı liderler, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiasını destekleyen görüntüleri kınadı

ABIDJAN (AA) - Bazı Afrikalı liderler ve uluslararası kuruluşların yetkilileri, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiasını destekleyen görüntülerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Fildişi Sahili'ndeki 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'nde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa ve Afrika'nın, göç konusundaki sorumluluklarını almaları gerektiğine dikkati çekti.

Tusk, "Göç meselesinin daha düzenli ve daha insancıl hale gelmesi bizim yararımıza. Yakın zamanda yayınlanan ve kaçakçıların Afrikalı göçmenlere uyguladığı muameleyi gösteren görüntüler korkunç. Libya'nın yargılarımıza değil desteğimize ihtiyacı var. Göç meselesi, uzun soluklu düşünülmesi gereken bir konu." ifadelerini kullandı.

Afrika Birliği Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde de Libya'da yaşananları kınayarak göç krizine daha insancıl çözümler üretebilmek için el ele vermenin önemine işaret etti.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed de herkesi ilgilendiren sorunun çözümü için sorumluluk alınması gerektiğini vurgulayarak "Ne zamana kadar bu trajediyi hiçbir şey olmamış gibi izleyeceğiz? Daha kaç tane göçmenin Libya'da köle olarak satıldığını göreceğiz? Bu zirve, söz konusu trajediyi yok etmek ve gençlerimizin sorunlarına çare bulmak için atacağımız adımlara öncü olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ise kıtadaki güvenliğin Libya'daki krizin çözümünden ve göçmenlere uygulanan insanlık dışı muameleyi durdurmaktan geçtiğini söyledi.

Libya'daki olayların kabul edilemez olduğunu ve insanlık tarihin en korkunç sahnelerini hatırlattığını kaydeden Vattara, acil ve etkili önlemler almak için uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırdı.

CNN International, 14 Kasım'da, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayınlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde "Kalıcı Bir Gelecek İçin Gençliğe Yatırım Yapmak" temasıyla 5'incisi düzenlenen zirve bugün sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :