Afrika'daki teröristler Mali'yi mesken tuttu

Afrika'daki teröristler Mali'yi mesken tuttu

BM İstikrar Misyonu Sözcüsü Achouri:- "Afrika'daki çatışma bölgelerinden kaçan farklı örgütlere üye teröristler, sınırlarının iyi kontrol edilememesi nedeniyle Mali'ye sığınıyor"- "Libya'daki çatışmalar ve Boko Haram'ın Çad Gölü Havzası'na düzenlediği sal

TUNUS (AA) - Mali'de BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) Sözcüsü Radhia Achouri, Afrika'da çeşitli çatışma bölgelerinden kaçan teröristlerin "sığınak" olarak Mali'yi kullandığını belirtti.

Achouri, AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmesinde, bir dönem siyasi ve ekonomik nedenlerle çatışmalara sahne olan Mali'nin, Libya ve Cezayir'den püskürtülen teröristlerin "sığınağı" haline geldiğini söyledi.

Yaklaşık 1 milyon 241 bin 238 kilometrekare yüz ölçümüne sahip, 7 ülkeyle komşu olan Mali'de "sınır kontrollerinin iyi yapılamadığına", eylemlerini finanse etmek için insan ve silah kaçakçılığı yapan, uyuşturucu ticaretiyle uğraşan teröristlerin sınırlardan geçerken zorlanmadığına dikkati çeken Achouri, "Mali'de kimin ne olduğu belli değil. Afrika'daki çatışma bölgelerinden kaçan farklı örgütlere üye teröristler, sınırlarının iyi kontrol edilememesi nedeniyle Mali'ye sığınıyor. Her şey iç içe geçmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Libya'daki çatışmalar ve Boko Haram'ın Çad Gölü Havzası'na düzenlediği saldırılarla Mali'nin terör yuvasına dönüştürüldüğünü savunan Achouri, şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerde etkilerini kaybeden teröristlerin Mali'ye kaçtığını vurguladı.

Mali'de güvenliğin arttırılması gerektiği uyarısında bulunan Achouri, BM Güvenlik Konseyi'nin 29 Haziran'da MINUSMA'nın görev süresini bir yıl daha uzatma ve misyonun gücünü arttırmak amacıyla 2 binden fazla asker daha görevlendirme kararı verdiğini hatırlattı.

Achouri, ülkedeki BM İstikrar Misyonunun yeniden yapılandırılmasının, Mali ordusunun kritik bölgelerde daha rahat konuşlanabilmesini, istikrarsızlığa yol açan silahlı grupların da etkisiz hale getirilebilmesini sağlayabileceğini söyledi.

MINUSMA'nın strateji belirleme yetkisi olmadığını ancak BM'yi ülkedeki ihtiyaçlardan haberdar ettiğini belirten Achouri, BM'nin de Terörle Mücadele Uygulama Görev Gücü (CTITF) gibi kurumlarıyla ihtiyaçları kapatabilmek amacıyla Malili yetkililerle müzakerelerde bulunduğunu aktardı.

- "Teröre karşı askeri müdahale yeterli değil"

Achouri, terörle mücadelede askeri müdahalenin tek başına yeterli olmayacağına, Mali'deki silahlı gruplar ile hükümet arasında geçen yıl imzalanan barış anlaşmasının da acilen uygulamaya koyulması gerektiğine işaret ederek, "Siyasi aktörlerin de birbirlerine güvenmesi gerekir ancak güven duygusunun yerleşmesi zaman alacaktır." dedi.

Barış anlaşmasının hayata geçirilmesinin, ülkenin kuzeyindeki silahlı grupların etkisiz hale getirilmesine, güvenlik güçleri ve ordunun bölgeye konuşlanmasına, resmi kurumların yeniden hizmet vermesine ve çoğunluğu gençlerden oluşan topluma olumlu katkı sağlayacağına dikkati çeken Achouri, "Ülkede bazı bölgelerde yoksulluk oranı çok yüksek. Teröristler yoksul insanları para karşılığında kullanıyor. Bazı insanlar çaresizlikten terör gruplarına katılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın, tarafların öncelik verdiği konuların farklılık göstermesi nedeniyle uygulamaya koyulamadığını anlatan Achouri, silahlı grupların ülkenin kuzeyinde "geçici yönetimler" oluşturulmasını istediğini ancak hükümetin, milislerin silahsızlanmasını da kapsayan güvenlik planının bir an önce başlatılmasını talep ettiğini kaydetti.

- Ülkedeki şiddet olayları 2012'de başladı

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkedeki etnik çatışmalar devam ediyor.

Barış anlaşmasında öngörülen "ülkenin kuzeyinde 'geçici yönetimler' oluşturulması" projesine karşı çıkan muhalefet, tasarının siyasi partileri yok saydığını, sadece silahlı grupların lehine olduğunu öne sürüyor.

Projeye karşı geçen hafta protesto düzenleyen bir grup ile askerler arasında çatışma çıkmış, 3 kişi yaşamını yitirmişti.

"Geçici yönetimler oluşturma" projesinin, anlaşma imzalandıktan 3 ay sonra hayata geçirilmesi, bir süre sonra bölgenin yönetiminin, anlaşmaya imza atan gruplara devredilmesi planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :