Afrika Birliği Sosyal İşler Komiseri Elfadil:

Afrika Birliği Sosyal İşler Komiseri Elfadil:

"Libya’da yaklaşık 700 bin göçmen var ve bunların yaklaşık yüzde 93’ünü Afrika ülkelerinden gelenler oluşturuyor"- "Ülkede göçmenlerin tutulduğu 54 gözaltı merkezi var ve bunların bazıları suç şebekeleri tarafından kontrol altında tutuluyor"

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği Sosyal İşler Komiseri Amira Elfadil, Libya’da yaklaşık 700 bin göçmen bulunduğunu ve ülkedeki bazı gözaltı merkezlerinin suç şebekeleri tarafından kontrol edildiğini söyledi.

Elfadil, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki Afrika Birliği Genel Merkezinde kıtadaki göç sorununa ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Libya’da yaklaşık 700 bin göçmen var ve bunların yaklaşık yüzde 93’ünü Afrika ülkelerinden gelenler oluşturuyor" ifadesini kullanan Elfadil, göçmenlerin çoğunun Mısır, Nijer, Çad, Sudan, Gana, Mali ve Nijerya’dan olduğunu ifade etti.

- "Göçmenler suç çetelerinin ağında"

Elfadil, "Ülkede göçmenlerin tutulduğu 54 gözaltı merkezi var ve bunların bazıları suç şebekeleri tarafından kontrol altında tutuluyor." diye konuştu.

Geçen yıl kasım ayında gerçekleştirilen Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'nde alınan kararlar çerçevesinde kaçak göçmenlerin ülkelerine dönmeleri için çalışmaların hızlandırıldığını ifade eden Elfadil, Libya'daki siyasi ve politik durumun ise göçmenlerin geri getirilmesini zorlaştırdığını söyledi.

Zirve sonrasında 12 bin 700 kişinin ülkesine dönmesini sağladıklarını belirten Elfadil, geri dönüş çalışmalarının sürdüğünü ve hedeflerinin 15 bin olduğunu kaydetti.

Elfadil, Libya’daki göçmenlerin hepsinin kaçak olmadığını, Libya Devrimi öncesinde giden ve yasal izinlerle burada yaşamaya başlayanlar da olduğunu hatırlattı.

- Göçmenler Afrika'ya 60 milyar dolar gönderdi

Göç etmenin bir suç olmadığını vurgulayan Elfadil, Afrika ülkelerinin gençleri göçe zorlayan sebepleri araştırması ve çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yurt dışındaki 30 milyon Afrikalı göçmenin kıtaya büyük bir maddi destek sağladığını ifade eden Elfadil, sadece 2017 yılında göçmenlerin Afrika’ya 60 milyar dolar gönderdiğini dile getirdi.

Avrupa'ya ve çeşitli ülkelere ulaşmak için Libya'ya giden göçmenlerin buradaki pazarlarda köle olarak satıldığı iddiaları üzerine Afrika ülkelerinde göçmen sorunu bir kez daha gündeme gelmiş, çok sayıda ülke kendi imkanlarıyla vatandaşlarını geri getirmeye başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :