Afrika Birliği 27. Liderler Zirvesi başladı

Afrika Birliği 27. Liderler Zirvesi başladı

Kapalı oturumda, Komisyon Başkanlığı seçimleri konusunda yaşanan fikir ayrılığı sonlandırıldı

KIGALI (AA) - Afrika kıtasının en önemli siyasi ve ekonomik kuruluşlarından Afrika Birliğinin 27. Liderler Zirvesi Ruanda'nın başkenti Kigali'de başladı.

Birliğe yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, açılış öncesinde gerçekleştirilen kapalı oturumda örgütün en üst düzey organı olan Komisyon Başkanlığı seçimleri konusunda tartışma yaşandı.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall'in, Batı Afrika ülkeleri adına seçimlerin ertelenmesi ve adaylık için bir kapı açılması yönündeki talebi ilettiği oturumda, seçimlerin yapılması konusunda fikir ayrılıklarının yaşandığı ve ortamın gerildiği belirtildi.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby'nin daha sonra tartışmaları sonlandırarak, seçimlerin Afrika Birliği tüzüğüne göre yapılacağını söylediği ifade edildi.

Liderlerin, yeter sayıya ulaşılamaması durumunda seçimlerin ocak ayında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirilecek zirvede yapılmasını kararlaştırdığı oturumda ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) ayrılmanın önemine vurgu yapıldı.

- Komisyon Başkanlığı süreci

Komisyon Başkanlığı için yarışan Uganda, Botsvana ve Ekvator Ginesi'ndeki üç adaydan birinin, üye 54 ülkenin üçte ikisinin desteğini alması gerekiyor.

Zirvede seçilen yeni başkan 2020 yılına kadar görevini yürütecek. Adayların yeterli oyu alamaması halinde ise seçimler, gelecek yıl ocak ayına ertelenecek ve birliğin merkezi olan Etiyopya'da yapılacak oturumda belirlenecek.

Dillere ve bölgeye göre bloklaşmanın yaşandığı seçimlerde, 2002'den bu yana genellikle Fransızca konuşan ülkelerin adayları kazanırken, sadece bir önceki seçimde İngilizce konuşulan Güney Afrika'nın adayı Dlamini Zuma seçilmişti.

Afrika Birliği, 9 Temmuz 2002'de 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te kurulan Afrika Birliği Örgütünün yerini aldı. Fas hariç 54 Afrika ülkesinin üye olduğu birlik kıtanın entegrasyonu için çalışmalarda bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :