Afganistan'daki sığınmacı kampında zor şartlarda ramazan

Afganistan'daki sığınmacı kampında zor şartlarda ramazan

Kunduz vilayetindeki çatışmalardan kaçıp Şeydai Kampı'na sığınanlardan Nazar: - ''Yiyecek başka bir şey bulamadığımız için orucumuzu kuru ekmekle tutuyoruz''- ''Ailemin geçimini sağlamak için oruçlu gün boyu çalışıyorum, bazı günler sıcaklıktan bayıldığ

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'da iç savaş nedeniyle evlerini terk edip ülkenin batısındaki Herat vilayetinde kampa sığınanlar, zor koşullarda oruçlarını tutuyor.

Herat'ın merkezinden 20 kilometre uzaklıktaki Şeydai Sığınmacı Kampı'nda, zor şartlarda yaşam mücadelesi veren sığınmacılar, hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunuyor.

Kunduz vilayetindeki çatışmalardan kaçarak ailesiyle Şeydai Kampı'na sığınan Cuma Nazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada 6 ay önce Taliban örgütünün saldırısının ardından evlerini terk ederek kampa geldiklerini belirtti.

Sekiz çocuğu ve eşiyle yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Nazar, oruçlarını da kuru ekmekle tuttuklarını söyledi.

Nazar, ailesinin geçimini sağlamak için oruçlu gün boyu çalıştığını ve bazı günler sıcaklıktan bayıldığını dile getirdi.

- ''Hayırseverlerden yardım bekliyoruz''

Şu ana kadar herhangi bir kurumun kendilerine yardımda bulunmadığını aktaran Nazar, ramazan ayında hayırseverlerden yardım beklediklerini vurguladı.

Nazar, yoksulluk nedeniyle evlerindeki tüm eşyaları sattıklarını, üstlerine örtecek battaniyelerinin bile olmadığını söyledi.

Kampta temiz içme suyu bulmakta zorlandıklarını dile getiren Nazar, bu nedenle çocukların sürekli hastalandığını ve tedavi ettirmek için de parasının olmadığını bildirdi.

Nazar, ''Ülkemizde savaş olmasa biz de kendi evimizde rahat rahat oruçlarımızı tutsak ve ibadetlerimizi yerine getirsek.'' dedi.

- ''Okul yaşındaki çocuklarımı çalışıyor''

Şeydai kampı sakinlerinden adını vermek isteyen bir kadın da kampta çok zor günler yaşadığını söyledi.

''Bazı günler yiyecek bulamadığımız için çocuklarım akşamları aç uyuyor'' diyen sığınmacı kadın, okulda yaşındaki 2 çocuğunun ekmek parası için çarşıda çalıştığını anlattı.

Yiyecek bulamadığım için çoğu kez sahura kalkmadan oruç tuttuğunu dile getiren sığınmacı kadın, devletten şu ana kadar yardım alamamaktan yakındı.

Afganistan genelinde çatışmalardan kaçarak başka kentlere sığınan 1 milyonunun üzerinde kişi bulunuyor.

- Mültecilerin durumu

Uluslararası Af Örgütü’nün geçen yıl yayımladığı rapora göre, Afganistan'daki şiddet olayları nedeniyle yerlerinden edilenlerin sayısı son üç yılda ikiye katlandı. 2013'te 500 bin olan rakam, 2016 yılında 1 milyon geçti.

Birleşmiş Milletler (BM) de 2017 yılı başından itibaren iç savaşlardan kaçarak evlerinden olan Afganların sayısının 100 bini geçtiği uyarısında bulundu.

Afgan hükümeti, ülke içindeki sığınmacıların durumuyla ilgileneceğini söylese de çok sayıda kişinin barınak, gıda, su, sağlık gereksinimleri karşılanmıyor.

BM'nin raporu, kamplardaki durumun son yıllarda giderek kötüleştiğini, temel ihtiyaçlara yönelik yardımın azaldığını ortaya koydu.

Kamplarda kalanların çoğunluğunun temel sağlık hizmetlerine erişimi yok. Birçok çocuk da eğitim alamıyor.

Afganlar, dünyanın en büyük mülteci nüfuslarından birini oluşturuyor. 2 milyon 600 bin Afganın, komşu Pakistan ve İran’da yaşadığı tahmin ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler