Afganistan’daki barış görüşmeleri

Afganistan’daki barış görüşmeleri

Afganistan, Pakistan, Çin ve ABD'den yetkililer, Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmelerinin başlaması için “yol haritası” belirlemek üzere ikinci kez Kabil’de bir araya geldi

KABİL (AA) – Afganistan, Pakistan, Çin ve ABD'den yetkililer, Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmelerinin başlaması için “yol haritası” belirlemek üzere ikinci kez bir araya geldi.

Kabil'de yapılan görüşmenin açılışında konuşan Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, tüm Taliban gruplarından barış sürecine katılmalarını istedi.

Afganistan’da barışın sağlanmasının, bölgede ve özelikle Pakistan’da barış için de ön koşul olduğunu ifade eden Rabbani, komşu ülke Pakistan’ın da terör ve şiddet nedeniyle güvende kalamadığını kaydetti.

Rabbani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Afgan halkı anlamsız şiddet ve yıkım olaylarından fazlasıyla acı çekti. Yıllardır şehirlerde ve koylarda devam eden terör olaylarından etkilenmeyen tek Afgan ailesi yoktur. Asası barış olan asil bir din adına çocuklarımız okula giderken hedef alınıyor, camilerimiz ve kamusal alanlarımızda patlamalar meydana geliyor. Bundan dolayı bir kez daha Afgan halkı ve devleti adına Taliban’ın tüm gruplarına, Afgan hükümetinin diyalog yoluyla barış talebine yanıt vermesini, görüşmeler için masaya oturmasını ve tüm fikir ayrılıklarının siyaset yoluyla çözülmesini istiyorum.”

Afgan hükümetinin diyalog yoluyla barış sağlanması talebine Taliban’ın daha geç yanıt vermesinin, onların Afgan halkı gözünde daha da izole olmasına yol açacağını belirten Rabbani, barışın Afgan halkının en büyük arzusu ve en doğal hakkı olduğunu, ABD, Çin ve Pakistan’ın, Afganistan barış görüşmelerini ciddi şekilde desteklediğini bildirdi.

Rabbani, istikrarlı bir Afganistan’ı istemeyenlerin barış sürecine katılmayı reddedeceğini, bundan dolayı da bu gruplarla ciddi şekilde mücadele edileceğini söyledi.

ABD ve Çin’in yardımı ile Afganistan’da barışın mümkün olduğuna inancını dile getiren Rabbani, “Bugünkü toplantıda yapılacak görüşmelerin sayesinde, barış sürecinin en yakın zamanda başlaması mümkün olacak. Afganistan’da barışın sağlanması için taahhüt ve sabır gerek” dedi.

Rabbani, Afgan hükümetin Taliban ile barış görüşmeleri için hazır olduğunu da vurgulayarak, barış için hükümetin ön koşullarının Taliban’ın Afganistan’ın anayasasını kabul etmesi, son 14 yılda elde eden kazanımlara ve özelikle kadın haklarına saygı göstermesi olduğunu bildirdi.

Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin'den yetkililer, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri için "yol haritasını" belirlemek üzere ilk toplantıyı, 11 Ocak'ta İslamabad'da yapmıştı. Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, barış görüşmelerinin ilk hedefinin Taliban gruplarının masaya oturtulması olduğunu söylemişti.

Taliban içerisinde son dönemde dikkat çeken güç mücadelesi, olası görüşmelerde Taliban'ı kimin temsil edeceği sorusunu gündeme getiriyor.

Taliban'ın talepleri arasında Afganistan'daki yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi başı çekiyor. Afganistan'da halen ABD ve NATO'ya ait 10 bin üzerinde asker bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :