Afganistan’da linç edilerek öldürülen kadın anıldı

Afganistan’da linç edilerek öldürülen kadın anıldı

Geçen yıl Kur’an-ı Kerim'i yaktığı iddiası ile linç edilerek öldürülen Farhur için başkent Kabil’de anma töreni düzenlendi

KABİL (AA) – Afganistan’ın başkenti Kabil’de geçen sene 17 Mart’ta Kur’an-ı Kerim'i yaktığı iddiası ile halk tarafından linç edilerek öldürülen Farhunda için Kabil’de anma töreni düzenledi.

Hambestegi Milli Partisi tarafından Farhunda’nın linç edilerek öldürüldüğü Kabil’in Şah Do Şemşire bölgesinde düzenlenen törende, şarkılar söylendi, öldürüldüğü an bir tiyatro gösterisiyle canlandırıldı ve kadınlara yönelik şiddette son verilmesi için halka çağrıda bulunuldu.

Farhunda adına inşa edilen minarenin açılışının da yapıldığı törende, hükümet aleyhinde slogan atıldı.

Afganistan Hambestegi Milli (Ulusal Birlik) Partisi Sözcüsü Seley Gafar yaptığı açıklamada, Farhunda’nın katillerinin yargılanması konusunda hükümetin başarısız olduğu dile getirerek, “Biz hükümetten bir şey istemiyoruz çünkü mafyadan uluşan bir hükümet, halkına hiçbir şey veremez, biz halkın ayağa kalmasını ve ABD’nin işgali sonucunda kurulan bu hükümete son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Törene katılan Bahar Ahmadi ise cahil halk tarafından suçsuz olduğu halde linç edilerek öldürülen Farhunda’nın öldürüldüğü günün tüm Afganlar için “Ulusal Utanç günü” olduğu belirterek, halkın her yıl Farhunda’yı anarak cinayetin unutulmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Geçen yıl 17 Mart’ta bir grup, Farhunda’yı Kur’an-ı Kerim'i yaktığı iddiasıyla linç ederek öldürmüş, ardından cesedini ateşe vermişti.

Devlet Başkanı Eşref Gani, Farhunda’nın ölümünün araştırılması için bir komisyonu görevlendirmişti, komisyon yaklaşık bir aylık çalışması sonucu Farhunda’nın suçsuz olduğunu ve Kur’an-ı Kerim'i değil bir muskayı yaktığını rapor etmişti.

Polisin Farhunda’nın linç edilmesi ile ilgili gözaltına aldığı onlarca kişiden sadece 3'ü uzun süreli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Son aylarda Farhunda’nın ölümü ile ilgili yapılan protestolar sonucu, Devlet Başkanı Gani, Farhunda’nın dosyasının bir daha araştırılması emrini verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :