Afganistan Halk Meclisi Başkanı İbrahimi:

Afganistan Halk Meclisi Başkanı İbrahimi:

“Afganistan içindeki Taliban’ın bize karşı koyacak gücü yok. Tacikistan, Özbekistan, Keşmir, Pakistan, Arap ülkeleri ve diğer bölgelerden gelenler, Taliban’ın Afganistan’ı istikrarsızlaştırma amacına hizmet ediyor” - “Afganistan’ın komşu ülkelerinin bu sa

ANKARA (AA) - FATİH HAFIZ MEHMET - Afganistan Halk Meclisi Başkanı Abdul Rauf İbrahimi, Afganistan içindeki Taliban’ın kendilerine karşı koyacak gücünün olmadığını, dış ülkelerden gelen savaşçıların Taliban’ın Afganistan’ı istikrarsızlaştırma amacına hizmet ettiğini söyledi.

TBMM'nin ev sahipliğinde yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 36. İcra Komitesi Toplantısı dolayısıyla Ankara’da bulunan İbrahimi, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İbrahimi, Afganistan Meclisinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye için özel bir oturum düzenleyerek darbeyi kınadığını, Türk halkına ve Türk hükümetine güçlü desteği ifade ettiğini hatırlatarak, girişimin önlenmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve mevkidaşı İsmail Kahraman’a tebriklerini sundu.

Darbe girişiminin önlenmesinin iki şeyi gösterdiğini dile getiren İbrahimi, bunlardan ilkinin Erdoğan'ın arkasındaki güçlü destek ve telefonla dahi insanları sokağa dökebilmesi, ikincisinin de Türk insanının demokrasi ve anayasaya sahip çıkma olgunluğu olduğunu anlattı.

- “Terörün köklerini temizlemedikçe Afganistan’da barışa ulaşmak zor”

Afganistan’daki barışı tehdit eden terör örgütlerinin kökünün Afganistan dışında olduğunu ifade eden İbrahimi, “Afganistan dışındaki terörün köklerini temizlemedikçe Afganistan’da barışa ulaşmak zor.” diye konuştu.

Ülkede sürekli devam eden savaşın insanların hayatlarını etkilediğine işaret eden İbrahimi, “Afganistan’ın komşu ülkelerinin bu savaşı alevlendirmeleri kendilerine de yansıyacak ve o ateşten kendi evleri de zarar görecek. Halbuki barış içinde bir Afganistan, onların da yararına olacak.” dedi.

İbrahimi, ülkedeki terörün en önemli sebebini "dışarıdan destek" olarak gösterdi.

Uluslararası teröristlerin gelip Afganistan’da devlete karşı savaş verenlerin safına katıldığını belirten İbrahimi, Afganistan’ın terörün kurbanı olduğunu söyledi.

İbrahimi, bazı ülkelerin Afganistan’ın güvenliğine zarar vermeyi bir dış politika aracı olarak kullandığını savunarak, “Afganistan içindeki Taliban’ın bize karşı koyacak gücü yok. Tacikistan, Özbekistan, Keşmir, Pakistan, Arap ülkeleri ve diğer bölgelerden gelenler, Taliban’ın Afganistan’ı istikrarsızlaştırma amacına hizmet ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan’da çözüm için ulusal düzeyde ellerinden geleni yaptıklarının altını çizen İbrahimi, fakat dışarıdan Afganistan’ın iç işlerine müdahale edildiğini dile getirdi.

İbrahimi, “Komşularımızdan, bölge ülkelerinden, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden ve uluslararası toplumdan samimi işbirliği ve terör sorununu bitirmek için yardım talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler