AFAD kışa hazır!

AFAD kışa hazır!

Konya Afet ve Acil Durum(AFAD) Müdürü Yıldız Tosun, önümüzdeki kışa hazır olduklarını belirterek, “Tüm ekiplerimiz ve gönüllü birliklerimiz ile Konya’da ve Türkiye’de meydana gelecek acil yardım durumlarına hazırız” dedi

AFAD Konya Şube Müdürleri Hakan Yalvaç, Fethi Çoruk ve Zekeriya Vural ile birlikte açıklama yapan Konya Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Yıldız Tosun, kış aylarının sert geçeceğini var sayarak olumsuz hava koşullarıyla ilgili her türlü tedbirleri aldıklarını ifade etti. 112 acil çağrı merkezinde de (ADYM) Acil Durum Yardım Merkezi’nin bulunduğu ifade edilirken, oluşabilecek en ufak krizin buradan diğer kurumlarla birlikte hızlı bir şekilde organize olarak yönetildiği öğrenildi. Tosun, “Acil çağrı merkezimizde belediye yetkilisi, karayolları yetkilisi, DSİ yetkilisi orada hazır bulunuyorlar ve biz oluşan bir krizi oradan yönetiyoruz.  Kapanan yollarla ile ilgili veya başka bir acil durum gerektirdiği zaman bu merkezden haberleşerek kriz durumunu hızlı şekilde aşmaya çalışıyoruz. Meteoroloji bölge müdürlüğünün verdiği raporlara göre hazırlıklar önceden yapılıyor. ADYM’de Karayolları ve belediye araçlarının nerelerde olduğunu sistem üzerinden görebiliyoruz ve bu araçlara destek olunması gerektiği zaman anında müdahale ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

SİVİL – ASKER İŞBİRLİĞİ

Hava ambulanslarının yetersiz kaldığı durumlarda askeri helikopterlerin yardım ettiğini aktaran Tosun, yaklaşık 20 kişilik Askeri helikopter ile acil durumlara müdahale ettiklerini söyledi. Tosun, Jet ambulanslarının acil durumlarda kullanıldığını sözlerine ekleyerek, “AFAD olarak Kamu Hastaneler Birliği ve İl Sağlık Müdürlüğüyle birlikte de çalışmalarımız var. Biz elimizdeki meteoroloji raporlarına dayanarak yoğun kar yağışlarında mahsur kalınabilecek bölgeleri tespit ediyoruz. İl sağlık müdürlüğünün hava ambulansı yetmezse 20 kişilik askeri helikopter ile müdahale ediyoruz. Elimizde bulunan teknolojik imkânlar çok geniş boyutlara ulaşmış durumda. Tipi, fırtınalı havalarda bile mahsur kalan kişileri gece görüş dürbünleriyle gözleyebiliyoruz. Bu dürbünler bataklıktaki bir canlıyı bile gösterecek kadar gelişmiş durumda. Sivil – Askeri çalışmalarımızda çok başarılı ilerliyoruz. Acil durumlarda Askeri helikopterle birlikte arama ve kurtarma yapıyoruz” diyerek konuştu.

afad-yildiz-tosun.jpg

“TÜRKİYE’DE İKİNCİYİZ”

AFAD tarafından Temel Afet Eğitimi programıyla birçok insana eğitim verdiklerin altını çizen Tosun 2013 yılından bu güne toplam 76 bin kişiyi eğiterek gönüllü arama kurma bireyleri yapıldığı söyledi. Bu sayının İstanbul’dan sonra en çok arama kurtarma ekibine sahip ikinci şehir olduğunu ifade eden Tosun, “2013 yılında Temel Afet bilinci eğitimi başlattık. Bu programda biz İstanbul’dan sonra Türkiye ikincisi durumundayız. 2016 yılında 26 bin kişi, toplamda 76 bin kişi Afet Eğitim programına katıldı. Temel Afet bilincine herkesin katılmasını istiyoruz.  Gönüllü olarak ise belediyelerin ve başka kurumların motorize ekipleri gönüllü olarak katılıyor. Selçuklu belediyesinin motorize ekipleri bizimle gönüllü çalışıyorlar” dedi.

 

“STK’LARI VE ÜNİVERSİTE TOPLULUKLARINI BEKLİYORUZ”

“Türkiye’de herkes Afetlere hazır olursa; Türkiye Afete hazırdır” diye konuşan Tosun,“Türkiye’deki vatandaşların afetler sırasında nasıl davranması bilmeli. Japonya’da herkes afet sırasında nasıl davranması gerektiğini biliyor. Gönüllü olarak Konya’dan bize katılan birçok Sivil Toplum Kuruluşu var. Bu STK’lar arama kurtarma ekibi kurup bizden eğitim aldıkları zaman, bizler onları acil bir durumda takviye olarak çağırıyoruz. Şu anda elimizde bulunan araçlar bize yetiyor. Elimizdeki imkânlar dâhilinde bize katılan gönüllü gruplara alet ve cihazlar konusunda yardım ediyoruz. Konya’daki STK’lar, üniversite topluluklarına, izci gruplarına arama kurtarma ekibi kurmaları için teklifler gönderiyoruz. Ne kadar çok arama kurtarma ekibi olursa Konya ve Türkiye için o kadar güvenli ve daha iyi olur. Konya AFAD olarak gönüllü birliklerimiz ve kendi ekiplerimizle Van depreminde, Soma Faciasında ve Ermenek faciasında yer aldık. Birlik beraberlik ruhunu en iyi şekilde yaşamamız için böyle olmak zorundayız. Konya olarak biz, herkesin yanında olmaya herkese yardım etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Karapınar’daki oluşan Obrukların da incelendiğini anlatan Tosun, diğer kurumlarla birlikte çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi. Servet R. Çolak – Memleket