Adana'da arı ölümleri

Adana'da arı ölümleri

Kentte iki ayda 30'a yakın arıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne kovanlarındaki arıların yüzde 30'unun telef olduğu ihbarında bulundu- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tekin:- "Ölü arı, bal ve bal mumu numuneleri alınarak incelenmek üzere Adana

ADANA (AA) - Adana'da iki ayda 30'a yakın arıcının kovanlarındaki arıların yüzde 30 kadarının telef olduğu ihbarında bulunması üzerine hayvanların ölüm nedenlerinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Teki̇n, yaptığı yazılı açıklamada, kentin, sahip olduğu verimli topraklarının yanı sıra kış ve ilkbahar mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle Türkiye genelinde arıcılık yapan çok sayıda kişi tarafından tercih edildiğini belirtti.

TÜİK 2016 verilerine göre ilde arı kovanı sayısının 473 bin 919, bal üretiminin ise 9 bin 476 ton olduğunu ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

"Yılbaşından itibaren 30'a yakın üreticiden, kovanlarındaki arıların yüzde 30 kadarının öldüğü ihbarını aldık. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de hiç istemediğimiz halde bu dönemlerde arı ölümleri yaşanmaktadır. Tunceli, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay ve Mersin'de de arı ölümleri olmaktadır. Arı ölümlerindeki artışların bir an önce nedenlerinin bulunması için müdürlük olarak araştırmalar yapılıyor. Bu amaçla ölü arı, bal ve bal mumu numuneleri alınarak incelenmek üzere Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi. İncelemenin sonuçları bekleniyor. Geçmiş yıllardaki arı ölümlerinin büyük çoğunluğunun hastalık ve bakımsızlıktan kaynaklandığı tespit edilmişti."

Tekin, bilinçsizce yapılan arı ilaçlamaları, mısır ve ayçiçeği ekimleri ile meyve ağaçlarının bakımı amacıyla kullanılan zirai ilaçlar ve ani ısı değişimleri gibi çeşitli nedenlerin arı ölümlerinin sebepleri arasında sayılabileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler