Açlık sınırı asgari ücrete 2 bin lira fark attı

Açlık sınırı asgari ücrete 2 bin lira fark attı

Türk-İş'in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarına göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL olarak belirlendi.

Türk-İş, kasım ayındaki açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin kasım ayındaki açlık sınırı 14 bin 25 TL olarak belirlendi. Bu rakam, asgari ücretin 2 bin 623 TL üzerinde bulunuyor. Yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL olarak açıklandı.

Gıda harcamaları yüzde 2,49 arttı

Araştırmaya göre, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 18 bin 239 TL olarak hesaplandı. Aylık gıda enflasyonu verilerine göre, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,49 artış gösterdi. 11 aylık değişim oranı yüzde 72,50 olarak belirlenirken, son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 80,12 oldu. Aynı dönemde 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 86,42 olarak tespit edildi.

Süt fiyatlarında yüzde 8,5'lik artış

Araştırma sonuçlarına göre, süt fiyatları geçen aya göre yüzde 8,5 artarak marketlerde ortalama litresi 34,5 TL oldu. Peynir ve yoğurt fiyatlarında ise önemli bir değişiklik yaşanmadı. Et fiyatlarında ise geçen aylara göre belirgin bir değişiklik olmadığı ifade edildi.

Nohut 85 TL'yi gördü

Kuru baklagiller kategorisinde ise tamamında artış yaşandığı, en yüksek artışın ise nohutta gerçekleştiği belirtildi. Nohut fiyatları geçen aya göre ortalama yüzde 21 artarak kilogram başına 85 TL'den satıldı.

Taze meyve ve sebze grubunda ise karnabahar ve köy biberinde önemli fiyat düşüşleri gözlendi. Geçen ay köy biberi kilogram fiyatı ortalama 35 TL iken, kasım ayında ortalama 20 TL'ye düştü. Karnabaharın kilogram fiyatı ise geçen ay 37,5 TL iken, kasım ayında 20 TL olarak kaydedildi. Ortalama sebze kilogram fiyatı 24,40 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 36,41 TL oldu.

Araştırmada kasım ayı içerisinde 25'i sebze ve 8'i meyve olmak üzere toplam 33 üründeki fiyat değişimleri dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 25,64 TL olarak tespit edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.