Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Açık Hava Müzesi: “Sille”

Selçuklu İlçesine bağlı Sille mahallemiz antik çağdan itibaren günümüze kadar gelebilmiş önemli bir inanç merkezidir. 5000 yıllık bir kültür vadisi olan Sille Roma ve Bizans dönemi kaya mezarları, manastır ve kiliselere sahip ender bir tarih hazinesidir. Ayrıca, Selçuklu ve Osmanlı gibi, Türk ve İslam kültürüne büründüğü dönemden itibaren yeni müesseseler kazanmıştır.  Bu parlak dönemin sosyo-kültürel yapıları arasında cami, çeşme, hamam, medrese, han, bedesten ve çarşılar Sille’ye ayrı bir görünüm kazandırmıştır.  Dolayısıyla Sille, farklı kültür ve medeniyet dönemlerine ait tarihi eserlerin kaynaştığı bir açık hava müzesi konumundadır.

1891 yılı kayıtlarında Sille’nin 3435 hanesinde toplam nüfusu 16911 iken, 1 Hükümet konağı, 7 Camii, 1 Mescit, 22 Odalı Medrese, 1 Kütüphane, 50 Çeşme, 1 Han, 300 Dükkan, 7 Testi Fırını, 7 Çocuk Mektebi, birkaç kilise, 4 Hıristiyan okulu envanteri ile bugünkü Sille ile karşılaştırıldığında o günkü sosyal aktivitenin nedenli canlı olduğu anlaşılır.

Konya İl Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre Konya iline 1996-2001 yılı 9. ay sonu itibariyle gelen yerli-yabancı turistlerin müze ve tarihi mekânlara yaptıkları ziyaretler içinde Mevlânâ müzesini ziyaret edenler % 83’lük bir payı oluşturduğu anlaşılmaktadır. Burada Sille’yi ziyaret eden turistlerle ilgili istatistik bilgilere rastlayamıyoruz.

Dinsel ve mistik yapılarıyla bir inanç merkezi olan Sille’ye inanç turizmi açısından canlılık kazandırmak için ulusal ve uluslararası düzeyde iyi bir tanıtımın yapılması gerekir. Mağara turizminin, Hıristiyanlık tarihinin ilk mabetlerinin yer aldığı coğrafyasının, en eski kiliselerin inşa edildiği mimarisinin ve İslam eserlerinin tanıtılması, Sille’yi bütün bir dünyada gözde bir mekan haline getirecektir.

Dr. Hasan Özönder hocamızın haklı tespitiyle Sille’nin, günümüz turizmcilik anlayışında inanç ve otantik sit gezilerinin ön sıralarda yer almasıyla önemi bir kat daha artmıştır.  Yine Sille mağara ve mimari kiliseleriyle, birbirinden güzel cami, mescit, hamam, ev, çeşme, mezar, köprü gibi tarihi eserleriyle; antik dönemlere dayanan tarihi, bugün de dillere destan folklorik, arkeolojik, etnografik değerleriyle, zengin ve engin kültür yapısı ile, kendine uzanan elin, yatırımlarının her türlü masrafını kısa zamanda ve fazlasıyla iâde edecek cömertliğe sahiptir.

Sille, bugün Selçuklu Belediyesi’ne bağlı 2 mahalleden oluşan yaklaşık 2500 nüfusa sahip tarihi bir yerleşim birimimizdir. 1989 yılından itibaren Belediye yönetimi büyük bir özveri ile Sille’yi korumak için bir plân çalışması başlatmıştır. Bu amaçla Sille’ye bazı hizmetler de götürmüştür. Bugünkü Selçuklu Belediye başkanımız memleket sevdalısı Uğur İbrahim Altay Bey de var gücüyle bu hizmetleri sürdürmektedir. Sille barajının yeni düzenlenmesi de bunun canlı örneklerindendir. Sille’ye yapılan belli başlı hizmet örnekleri şunlardır:

-Sille’nin tarihi dokusuna uygun tatlı su çeşmeleri yöreye uygun taşlarla yapılmıştır.

-Aghia Elena Kilisesini sel tehlikesinden korumak için menfez köprü ve kiliselerin duvarları zarar görmemesi için beton duvarlar inşâ edilmiştir.

-Tarihi Sille hamamlarının çevre düzenlemesi gibi hizmetler buna eklenebilir. Ayrıca, Sille Koruma Amaçlı İmar Plânı, Selçuklu Belediyesi tarafından Selçuk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesine yaptırılarak “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu”ndan alınan onayla düzenlemeler hızla yapılmıştır, hala da yapılmaktadır.

Netice olarak Sille,  kadim ve çağdaş tarihiyle Konya’mızın sembol turizm merkezlerinden birisi olmuştur. Hem Sille’de mevcut bulunan tarihi eserlerin restorasyonu ve hem de yeni iç mimari düzenlemeler Sille’ye ayrı bir güzellik ve özellik katmıştır. Yine Sille ile özdeşleşen barajın Selçuklu Belediyemizin ortak kuruluşlarla birlikte yeni düzenlemesi her türlü takdirin üzerindedir. Bu sebeple başta Selçuklu Belediye başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey’i ve hizmeti geçen herkesi tebrik ediyorum.

Bugün şehrimizde  daha nice güzel eserlerin ortaya çıkarılması arzusuyla….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.