ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı

AK Parti Denizli Milletvekili Özkan:- "ABD'nin planı, İslam dünyası ve bölge halkları için barışa vurulmuş bir darbedir. İsrail'i yönetenlerin anlayamadıkları şey Filistinlileri ve Arapları yok saydıkları sürece bölgede barış içinde yaşamalarının mümkün o

TBMM (AA) - AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, "ABD'nin planı, İslam dünyası ve bölge halkları için barışa vurulmuş bir darbedir. İsrail'i yönetenlerin anlayamadıkları şey Filistinlileri ve Arapları yok saydıkları sürece bölgede barış içinde yaşamalarının mümkün olmadığı ve olamayacağıdır." dedi.

Özkan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'ü İsraili'in başkenti olarak tanıma planının, zaten istikrarsızlıklarla boğuşan Ortadoğu'da yeniden ateşten bir kıvılcım olacağını söyledi.

Filistin'in yaşadığı tarihi süreci bilmeden bugünkü sorunları anlamanın ve çözmenin mümkün olmadığını ifade eden Özkan, "Filistin, yüzyıllar boyu farklılıklara tahammülün, hilal, haç ve Davut Yıldızı'nın bir arada, barış içerisinde yaşadığı bir merkez olagelmiştir." dedi.

Bölgenin tarihini ve Yahudilerin Filistin'e yerleşmek için yaptığı katliamları anlatan Özkan, "Her şey 1917'de Osmanlı'nın bölgeden çekilmesiyle başladı. Kudüs'te yaşanan zulüm ve işgal, 2017'de yüzüncü yılını dolduracak. İnsanlığın geleceğini tehdit eden bu zulmün sonlandırılması, işgalin yüzüncü yılında bütün uluslararası toplumun üzerine düşmüş bir vazifedir. Kudüs'te yaşanan zulme bütün dünya üç maymunu oynamıştır." ifadesini kullandı.

İsrail'in, Filistinlilerin haklarını, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler kararlarını yok saydığını, yayılmacı politikalar yürüttüğünü dile getiren Özkan, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planının da 1995'e alındığını ancak o günden bugüne ertelenen kararın, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında, Siyonistlere verdiği sözler nedeniyle yeniden gündeme getirildiğini belirtti.

Özkan, "ABD'nin planı, İslam dünyası ve bölge halkları için barışa vurulmuş bir darbedir. İsrail'i yönetenlerin anlayamadıkları şey Filistinlileri ve Arapları yok saydıkları sürece bölgede barış içinde yaşamalarının mümkün olmadığı ve olamayacağıdır. ABD'nin Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir kararı ve eyleminin ciddi sonuçları vardır. Türkiye olarak ABD yönetiminin bu yönde alacağı karara karşı gerekli tüm tedbirleri alma konusunda en ufak tereddüt taşımamaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

İslam dünyasının, ABD yönetiminin İsrail yanlısı tutumlarına karşı tek yürek olabilmeyi başarması gerektiğini ifade eden Özkan, "İslam dünyasından ABD yönetimine karşı büyük bir öfke yönelmiştir. İntifada çağrıları başlamıştır, intifada İsrail zulmüne karşı meşru müdafaa demektir. ABD tarafından alınacak böylesi bir karar, uluslararası anlaşmalara, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne tamamen aykırıdır. Kudüs'ün statüsünün korunması hayati bir öneme sahiptir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :