ABD'den bir küresel kâbus senaryosu daha! İnternetsiz dünyaya hazır olun!

ABD'den bir küresel kâbus senaryosu daha! İnternetsiz dünyaya hazır olun!

The Economist'in planlı kehanetleri bir bir yaşanırken, global ölçekteki ekonomik sıkıntılar, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, yangınlar ve çevre sorunlarına dair kehanetler bir bir yaşanırken ABD yeni bir ‘kabus senaryosu’ daha ortaya attı

The Economist kehanetleri bir bir yaşanırken, global ölçekteki ekonomik sıkıntılar, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, yangınlar ve çevre sorunlarına dair kehanetler bir bir yaşanırken ABD yeni bir ‘kabus senaryosu’ daha ortaya attı. Küresel internet kesintisi ve geniş ölçekli elektrik kesintileri de gündeme geldi.

California Üniversitesi’nde bilişim uzmanı Sangeetha Abdu Jyothi, dünyanın küresel internet kesintisi tehdidi ile karşı karşıya olduğunu, bunun günlerce sürebileceğini iddia etti.

Güneş'te yaşanabilecek patlamalar veya fırtınaların böyle bir etkisi olabileceğini belirten Jyothi, bu durumun 10 yıl içeresinde yaşanabileceğini söyledi.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yayınlanan haberde, güneşte 10 yıl içinde tüm dünyadaki internetin kesilmesine neden olabilecek büyüklükte bir patlama veya fırtınanın meydana gelme olasılığı yüzde 12.

iyo.jpg

Jyothi'ye göre, bu tip patlamalar sonrası ortaya çıkan iyonize parçalar ve elektromanyetik dalgalanmalar gezegenimizin manyetik alanda bozulmalara yol açabilecek.

Yerkürenin manyetik alanında yaşanacak bozulmaların ise direkt olarak elektronik cihazları etkileyeceği iddia ediliyor.

Habere göre, dünyanın 1859 yılında yani 162 yıl önce benzer bir durum ile karşılaştığını hatırlatan uzmanlar, o dönem Avrupa ve Kuzey Amerika’daki telgraf ağlarının ciddi bir şekilde etkilendiği, bu durumun oldukça büyük bir iletişim krizine yol açtığını belirtiyor.

Koronavirüs salgının ardından eğitim, çalışma hayatı ve alışveriş dahil neredeyse her şeyin internet üzerinden yapıldığı günümüzde ise bu tehdit daha da büyük riskler oluşturuyor.

Bu durumu 'kâbus senaryosu' olarak nitelendiren uzmanlar, internetin dünya genelinde günlerce kesilmesi demek, hesaplanayamacak kadar büyük zarar anlamına geliyor.

Ayrıca bu durumun GPS sistemlerinin devre dışı kalmasına ve geniş ölçekli elektrik kesintilerine de yol açabileceği belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.