ABD'de özel sektör istihdamı kasımda beklentiyi aştı

ABD'de özel sektör istihdamı kasımda beklentiyi aştı

Ülkede ADP özel sektör istihdamı kasımda 216 bin kişi artarak 170 bin seviyesindeki beklentinin çok üstünde gerçekleşti - Veri, Aralık 2015’ten bu yana en yüksek seviyesini kaydetti

WASHINGTON (AA) - ABD'de özel sektör istihdamı, kasım ayında 216 binlik artışla beklentileri açık ara geride bıraktı.

ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody's Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü bu ay 216 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. Böylece, Aralık 2015’ten bu yana en yüksek seviyesini kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi 170 bin seviyesindeydi.

Raporda, 216 binle beklentiyi aşan istihdam artışının 37 bininin küçük, 89 bininin orta ve 90 bininin büyük ölçekli firmalar tarafından sağlandığı belirtildi.

ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, raporda “Kasım 2016’da çok güçlü bir istihdam artışı gördük, Ekim 2016’daki artış neredeyse ikiye katlandı. Bu artış büyük oranda perakende, eğlence ve turizm gibi tüketici odaklı sektörlerde yaşandı. Tüketiciler genel olarak güvenli hissediyor ve iş gücü piyasasında gördüğümüz güçlü performansta kilit rol oynuyor.” görüşünü paylaştı.

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise "Şirketler kasımda çok yüksek işe alım yaptı. Başkanlık seçimlerini çevreleyen belirsizliğin işe alımları azalttığına pek kanıt yok." yorumunda bulundu.

Tarım dışı istihdam verisine yakın grafik çizen ADP Özel Sektör İstihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışandan alınan bilgilerle oluşturuluyor.

Piyasalar, cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak kasım ayı istihdam raporuna odaklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) için büyük önem arz eden tarım dışı istihdam verisine yönelik beklenti aralığı 150 bin – 230 bin olarak belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :