ABD'de mahkeme, etnik kökenli öğrencilere pozitif ayrımcılık yapan üniversiteyi haklı buldu

ABD'de mahkeme, etnik kökenli öğrencilere pozitif ayrımcılık yapan üniversiteyi haklı buldu

WASHINGTON (AA) - ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas Üniversitesi'nin öğrenci kabul sürecinde farklı etnik kökenli öğrencilere öncelik verdiğinden dolayı okuldan...

WASHINGTON (AA) - ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas Üniversitesi'nin öğrenci kabul sürecinde farklı etnik kökenli öğrencilere öncelik verdiğinden dolayı okuldan kabul alamadığını savunan beyaz bir öğrencinin açtığı davada, okulun öğrenci kabul politikasını destekledi.

Yedi yargıcın oy kullandığı davada oylama 4-3 şeklinde sonuçlandı. Böylece Teksas Üniversitesi'nin öğrenci kabulünde farklı etnik kökenli öğrencilerin başvurularına öncelik vermesinin ABD Anayasası ile çakışmadığına karar verildi.

Yüksek Mahkeme yargıçlarından Anthony Kennedy, mahkemede çoğunluk oyu kullananlar adına yaptığı yazılı açıklamada, "Mahkemenin Teksas Üniversitesi'nin politikasını onaylaması, okulun aynı politikayı düzeltmeler yapmadan devam ettirmesi gerektiği anlamına gelmez. Üniversitenin bu politikasını gözden geçirme zorunluluğu devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Teksas Üniversite'nin farklı etnik kökenden öğrencilerin kabulüne öncelik vermeye başlamasından beri okuldaki siyahi ve Güney Amerikalı öğrencilerin sayısının iki kat arttığı belirtildi.

Teksas'ta her lisenin en iyi ortalamaya sahip yüzde 10'luk dilimdeki öğrencilerinin Teksas Üniversitesi'ne kabul edilmesine rağmen spor ve sosyal başarılarından dolayı bazı etnik kökenli öğrenciler de ilk yüzde 10'da olmamalarına rağmen bu kontenjandan yararlanabiliyor. Üniversite, okulun spor başarıları ve sosyal çalışmalarının önemi açısından bu politikanın devam etmesi gerektiğini öne sürüyor.

Abigail Fisher adlı öğrenci, Teksas'da bir lisenin en başarılı yüzden 10'luk öğrenci diliminde olmasına rağmen Teksas Üniversitesinden kabul alamadığını öne sürerek okula karşı hukuki süreç başlatmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :