ABD'de kişisel gelir ve harcamalar beklentileri aştı

ABD'de kişisel gelir ve harcamalar beklentileri aştı

ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayında yüzde 0,5 artarak beklentiyi geride bıraktı- Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinin aylık 0,3 ve yıllık yüzde 1,7 yükselmesi dikkati çekti

WASHINGTON (AA) - ABD'de ocak ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar yüzde 0,5 artışla beklentiyi aştı. Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi de aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,7 ile beklenenden fazla yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, kişisel harcamalar ocakta yüzde 0,5 artarak yüzde 0,3 seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Benzer şekilde, ocakta yüzde 0,4 artması beklenen kişisel harcamalar da yüzde 0,5 artışla beklenenden yüksek geldi.

Ekonominin önemli bir bölümünü oluşturan kişisel harcamalar, ocakta böylece son 8 ayın en yüksek artışını gösterdi.

Veriler, PCE fiyat endeksinin ocakta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,3 ile beklentinin üstünde arttığını da ortaya koydu.

ABD Merkez Bankasının (Fed) yakından izlediği çekirdek PCE fiyat endeksi aylık 0,3 ve yıllık bazda yüzde 1,7 yükseldi. Bu sonuçlarla Kasım 2012'den bu yana en yüksek artışın kaydedildiği endekse ilişkin aylık ve yıllık piyasa beklentileri sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 1,5 olarak belirlenmişti.

Bu arada, daha önce sabit kaldığı açıklanan Aralık 2015 kişisel harcamalar ve çekirdek PCE fiyat endeksinin her ikisi de yüzde 0,1 artışa revize edildi.

Analistler, verilerin genel olarak beklenenden daha pozitif geldiğine işaret ederek, yüzde 2'ye yaklaşan yıllık enflasyonun, Fed'in elini güçlendireceği ve artan harcamaların büyümeyi destekleyeceği öngörülerinde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :